Thaimat idag!

Jag älskar ju asiatisk mat i alla dess former och vi (jag) brukar laga thai, vietnamesiskt, kinesiskt och japanskt och prova en massa roliga smaker. Idag blev det thaigryta med kokosmjölk, kyckling och grönsaker, som jag ofta brukar göra som vardagsmat med olika sorters grönsaker beroende på vad vi har hemma, men alltid med kokosmjölk och röd curry. Marinaden till kycklingen känns nog igen från tidigare recept, med en liten modifikation. När ni väl har provat att ha i bikarbonat och maizena, så kommer ni aldrig att göra på annat sätt. Det går bara inte att få torrt kött när man gör såhär!

Här är receptet på min variant av thaigryta med kyckling och grönsaker:
750 g kycklingfilé
2 msk rapsolja
1 tsk socker
2 tsk röd currypaste
1 msk Sambal Oelek
4 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
330 g blomkål (1/2 huvud ungefär; den andra halvan river jag till blomkålsris)
100 g sockerärtor
1 stor gul lök (~200 g)
2 stora morötter (~250 g)
1 röd paprika (~180 g)
1 bunt salladslök (~100 g)
1 burk bambuskott (200 g avrunnen vikt)
1 burk böngroddar (200 g avrunnen vikt)
3 burkar kokosmjölk (1200 ml)

Skär kycklingfiléerna i tärningar (ungefär 2×2 cm).
Marinera kycklingen såhär:
Ta 3 tsk Bikarbonat och strö över och rör runt under tiden, så att det blandas runt ordentligt.
Häll över 2 msk kinesisk soja.
Strö över 1 tsk socker och rör runt.
Strö över 2 tsk maizenamjöl och häll på en liten skvätt vatten och rör om ordentligt.
Låt kycklingen stå och marinera medan du skär upp grönsakerna.

Skär upp alla grönsakerna; morötter i tunna, sneda slantar, sockerärtorna ett snett snitt på mitten, gul lök i tunna klyftor, paprika i strimlor och salladslöken i tunna, sneda skivor. Skär av fina, små buketter av blomkålshuvudet (ungefär hälften av vikten för hela huvudet) och riv resten (stammar och allt är perfekt att riva) på grova rivskivan i matberedaren för att ha som substitut till ris.

Stek kycklingbitarna i het wokpanna i två omgångar så att inte pannan kyls ner för mycket. Ta 1 msk olja till varje hälft av kycklingbitarna. Börja med att tillsätta hackad vitlök och röd currypaste till oljan och stek tills det doftar gott om vitlöken. Stek kycklingen i två – tre minuter. Lägg de färdigstekta kycklingbitarna  i en skål under tiden du steker grönsakerna.

Stek morötter, blomkål och lök i 5 – 6 minuter, så att löken har börjat bli lite genomskinlig men fortfarande har lite krispighet kvar. Häll i böngroddar, bambuskott och kycklingbitar och rör om så att allt blandas. Lättast är att lyfta runt det med två slevar, så att man inte välter ut det över kanten på wokpannan 🙂 . Häll på kokosmjölken och smaka av med Vegeta eller salt och lite socker, för att få lite mer fyllighet i smaken. Till sist; lägg i salladslöken, paprikan och sockerärtorna och rör runt. De ska inte bli mjuka. Servera med jasminris eller blomkålsris och eventuellt lite sweet chilisås till.

Grytan innehåller 111 kcal/100 g och näringsvärdena ser ut som följer:
3,4 g kolhydrater
7,9 g fett
6,5 g protein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *