Bulgogirullar…det funkar!

Idag provade jag att göra en variant av Koreanskt wokat kött – Bulgogi, i rispappersrullar med ett par olika såser till. Jo, det blev jättegott! Jag brukar annars göra rispappersrullar med grönsaker, nudlar och räkor, men det här var lite kul att testa.

Till de här rullarna gjorde jag en klassisk dippsås med soja och sesamolja, och den bästa enklaste och godaste jordnötssåsen som ni bara måste prova!

Köttet kan med fördel även serveras som det är med riset till och såsen bredvid, och med en blandad sallad på fint strimlad salladskål, hackad salladslök, rivna morötter och med några droppar sesamolja på toppen. Det är lite enklare om man tycker att det är bökigt med rispappret.

Min variant av Biff Bulgogi:
850 g lövbiff, strimlad
1 bunt salladslök, skivad
3 dl jasminris
3 medelstora morötter
2 krukor färsk koriander (om man gillar det; annars funkar det bra med t ex. ärtskott)

2016-10-04 18.13.10

Marinad:
3 msk japansk soja
3 msk kinesisk soja
3 msk sesamolja
3 tsk bikarbonat
3 tsk maizenamjöl
1 tsk chiliflakes
3 msk socker (jo, det behövs tyvärr för att få den där fina, djupa smaken)
3 msk sesamfrön
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
Blanda allt och häll det över köttet. Rör runt tills allt kött är täckt av marinaden. Låt stå i 20 min – en halvtimme. Ju längre marineringstid, desto mörare kött.

2016-10-04 17.31.52

Koka riset enligt anvisningarna. Skiva salladslöken för att blanda i det färdigstekta köttet. Riv morötterna grovt eller skär dem i stavar om du vill ha mer tuggmotstånd. Stek hälften av köttet i 1/2 msk olja i en het wokpanna i ett par minuter. Häll upp i en skål och låt vila medan du steker den andra hälften. När det är klart; häll tillbaka allt i woken och blanda i den skivade salladslöken.

Dippsås:
Japansk soja, chiliflakes och sesamolja efter smak.

Jordnötssås:
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk Sambal oelek
1 tsk olja, att steka vitlök och Sambal i
1 burk kokosmjölk
1,5 dl jordnötssmör
Salt, chiliflakes och japansk soja efter smak

För att göra jordnötssåsen, hacka vitlöken och stek denna tillsammans med Sambal oelek i 1 tsk olja i en stekpanna. Häll sedan på 1 burk kokosmjölk och jordnötssmöret och vispa slätt. Låt puttra tills det tjocknar och smaka sedan av med chiliflakes, salt och lite japansk soja. Den tjocknar och kommer att skikta sig lite eftersom fettet från jordnötssmöret “kryper ut” lite när man värmer på det. Men det är ingen fara; det smakar fantastiskt och det är bara till att röra om. Det är så en riktig jordnötssås ska se ut! 🙂

Jordnötssås5

Tja, nu är det bara till att värma upp vatten i en stekpanna och doppa rispappren tills de är mjuka. Sedan fiskar man upp sitt rispapper, lägger det på tallriken och fyller med ris, morötter, koriander eller ärtskott och kött. Det är ingen fara om det skrynklar ihop sig; det är lätt att veckla ut på tallriken sedan. Så länge det är blött, så är det inte lika klibbigt. Sedan rullar man ihop det; det kräver lite övning och blir inte jättetjusigt till att börja med, men man får till snitsen efter ett par stycken. Fast snygga på bild kan man väl inte säga att de blir 😀

2016-10-04 18.33.02
Näringsinnehållet i jordnötssåsen är:
277 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,7 g
Fett: 26,6 g
Protein: 7,3 g

Köttet:
142 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,1 g
Fett: 4,7 g
Protein: 18,3 g

Rispapper väger 10 g och innehåller 236 kcal/100 g, så ett papper innehåller 24 kcal.
Morötter: 48 kcal/100 g
Kokt jasminris: 113 kcal/100 g

One Comment Add yours

  1. Magnus says:

    Det var väldigt gott även om mina rullar blev allt annat än snygga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *