Färgglad bulgur med ugnsbakad laxfilé idag!

Till middag idag blev det en härlig bulgursallad, eller -röra med massor av grönsaker i fina färger. Kör man på konceptet att maten skall vara färgglad, så är det svårt att göra fel (och nej – inte färgglada gelegodisar; I’m sorry). Rött, grönt och gult i grönsaksvärlden betyder antioxidanter och det vill vi ha mycket av för att må bra och förebygga sjukdomar. En bra och enkel regel till bra mat. Sedan ser det ju så mycket roligare ut också! I tomater finns det exempelvis mycket lykopen, men det krävs att man hettar upp tomaterna för att ämnet ska frigöras. Så att slänga tomaterna i en sås eller soppa är ännu bättre än att äta dem färska, så det kan man ju tänka på, för många gånger är det tvärtom bättre att äta grönsakerna färska eller iallafall ångkoka dem istället för att koka på vanligt vis. Då behåller man ju alla näringsämnen som annars löses ut i vattnet och går till spillo.

…och som vanligt så blir det en rejäl laddning så att man får med sig finfin lunch till jobbet imorgon 🙂

Här är receptet på den härliga, färgglada bulgursalladen (det blir ungefär 8 portioner):
2 röda paprikor (250 g)
2 rödlökar (200 g)
2 stora morötter (200 g)
2 små burkar majs (280 g avrunnen vikt)
4 dl okokt bulgur (320 g), eller 1100 g kokt
150 g spenat
4 vitlöksklyftor
2 tsk chiliflakes
40 g sweet chilisås
2 msk japansk soja
20 g smör
Rosmarin
Smaka av med salt, svartpeppar och Vegeta

Börja med att sätta på ugnen och sätt sedan in laxfilén i en ugnsfast form i 125 grader (inte varmluft!). Låt den tillagas under tiden du gör bulgursalladen. Om du har en stektermometer, sätt i den och låt inte laxen bli mer än 48-49 grader; då är den så mjäll att den smälter i munnen! Det tar ungefär 50 minuter (beroende på hur tjock bit lax man har såklart).

Koka upp vatten och häll i bulgur och salt. Låt koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär paprikorna i små tärningar och hacka löken fint. Riv morötterna grovt och pressa vitlöken. Stek vitlök, lök, morötter och spenat i smöret på medelvärme. Häll i majskorn, chiliflakes, sweet chilisås och rosmarin. Rör runt och stek i ytterligare några minuter. Häll i kokt bulgur och rör runt så att allt blandas ordentligt. Smaka av med salt, peppar och Vegeta.

Bulgursalladen innehåller 77 kcal/100 g och ugnsbakad lax innehåller 160 kcal/100 g
En lagom portion kan då vara:
250 g bulgursallad: 190 kcal
120 g lax: 190 kcal
Totalt: 383 kcal
Vill man sedan lägga till en klick creme fraiche (det är ju alltid gott!) så innehåller den 330 kcal/100 g; bara att väga upp!

Näringsinnehållet i bulgursalladen är:
1,2 g fett
13,2 g kolhydrater
2,2 g protein
1,6 g kostfiber

och för laxen:
11 g fett
0 g kolhydrater
17 g protein
0 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *