En nyttig choklad­kaka?

Idag har varit en mycket produktiv matdag! Inatt satte jag in en tjälknöl för att ha kött till middag idag, och till minst en middag till i veckan. Väldigt bekvämt! Sedan, när vi hade varit och handlat och jag skulle lägga in alla nya matvaror, så tog jag det sista i grönsakslådorna och gjorde en grönsakssoppa som kommer att bli fyra rejäla luncher till mig i veckan. Jag har också kokt 1 kg små fina rödbetor som man kan ha som tillbehör till maten. Man kan ju säkert slänga ner några av dem i en sallad tillsammans med lite getost och annat gott någon dag 🙂 .

Men jag har ju tidigare funderat på att göra en lite sundare variant av efterrätt och idag provade jag att göra en chokladkaka med ingredienser som är bra för kroppen. Den är så gott som glutenfri (jag tog havre i den, så är man väldigt allergisk, så kan man såklart inte äta den, men man kan byta ut havre mot mandelmjöl i så fall) och helt laktosfri, och med lite extra protein från svarta bönor. Det kan låta lite udda, men jag kan försäkra er om att den blir riktigt god! Den blir som en tung och silkeslen kladdkaka, fast den rinner inte. Lite mer som en lite luftigare chokladtryffel. Prova!

Chokladkaka med svarta bönor
(jag gjorde den i en 16×20 cm folieform)
1 pkt ekologiska svarta bönor (230 g)
2 dl havre- eller mandelmjöl
1 dl kokosolja (Kung Markattas använde jag)
1 dl acaciahonung
0,5 dl sötningsmedel (Hermesetas lättströ)
1 dl kakaopulver
1 ägg

Häll ner bönor och havre eller mandelmjöl i en bunke och mixa till en slät smet. Häll i de andra ingredienserna en och en, och mixa efterhand. Vill man klara sig helt utan socker, så kan man såklart byta ut honungen mot mer sötningsmedel, och då blir det lite mindre kalorier, men jag tycker att honungen ger en bra smak, och så känns det ju mer naturligt. Sötningsmedlet ger jag ett specifikt exempel på, eftersom det är det enda sötningsmedlet jag kan äta utan att bli dålig i magen. Det är fruktsockerbaserat och ger inte en laxerande verkan som de flesta andra sötningsmedel ger. Så är det för mig iallafall. Tål ni något annat, så tar ni förstås det. Om du vill ha lite mildare chokladsmak, så börja med en halv deciliter kakao, och smaka smeten efterhand. Jag tyckte att det blev bäst med en deciliter, men man är ju olika 🙂 .

När alla ingredienser är ihopmixade; olja in en form med kokosolja, och häll i smeten. Sätt in i ugnen i 175 grader i 25 minuter. Ta ut den och låt den svalna något, och skär sedan upp i små, fyrkantiga bitar. Den blir ganska mäktig 🙂 .

chokladkaka-med-svarta-bonor4

Näringsvärde för kakan (med havre):
321 kcal/100 g
Kolhydrater: 34,4 g
Fett: 16,8 g
Protein: 6,3 g
En bit, ungefär 4 x 4 cm stor, vägde 35 g och kändes som en lagom bit. Det blev då 112 kcal.

Näringsvärde för kakan (med mandelmjöl):
382 kcal/100 g
Kolhydrater: 29,3 g
Fett: 24,9 g
Protein: 8,6 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *