Extra gott och mättande lingonbröd

Nu har jag precis slängt in en sats filmjölksbröd, eller snabbröd som det också brukar kallas i vissa kokböcker. Här hemma kallar de andra i familjen det “det där goda lingonbrödet som du brukar göra”. Det är så himla gott och det är verkligen uppskattat här hemma. Jag hade inte gjort det på ett tag, men gjorde ett bröd förra helgen och då undrade sonen varför vi inte brukade ha det oftare. Ja, det undrar ju jag också nu. Det är så gott så att man helst vill äta det som det är, eller med bara lite smör på. Med såhär mycket smak i brödet, så behöver man inget pålägg.

Jag har dock modifierat mitt bröd en del (såklart), så att det blir ännu lite bättre 🙂 . Till exempel så har jag inte så mycket vetemjöl i; bara 2 dl till hela brödet. Jag använder istället bakproteinpulver, mandelmjöl och lite extra havregryn. Vill man skippa mjölet helt, så går det absolut att byta ut det helt mot bakprotein och mandelmjöl, men jag tycker att det blir godare såhär lite lagom. Bakproteinet som jag brukar köpa är Bakepro från Dalblads och det kan man köpa till exempel hos svensktkosttillskott.se. Det är jättebra  även för att byta ut mjölet i pannkakor, och att ha i smoothies för att få upp proteinhalten (och mättnaden).

Det blir ett väldigt mättande bröd och man står sig länge på en sådan här smörgås. Hoppas att ni också gillar det!

Maries lingonbröd:
1/2 dl hela linfrön
30 g solrosfrön
2 dl havregryn
1 dl mandelmjöl
2 dl bakprotein
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl rårörda lingon
60 g dadelsirap (eller vanlig sirap om man hellre vill det)
4 dl naturell yoghurt eller filmjölk (3%)

Sätt ugnen på 200 grader (ingen varmluft när man sätter in brödet). Klä en bakform med bakplåtspapper; jag brukar bara trycka ner det i hörnen, och sedan tyngs det ner av smeten. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda sedan ner yoghurt, sirap och rårörda lingon och rör ihop till en tjock smet. Klicka i smeten i formen och sätt in på gallret nederst i ugnen i 55 minuter. Det kan eventuellt behöva täckas med en bit folie de sista tjugo minuterna, så att det inte blir bränt. Det är perfekt att slänga in på kvällen när man ändå är hemma, eftersom det kräver väldigt lite manuell hantering. Nu vet ni vad vi kommer att ha till lördagsfrukost!

För er som behöver tänka på vikten, så innehåller brödet 242 kcal/100 g.
Näringsinnehållet för 100 g är:
6,6 g fett
33 g kolhydrater
3 g kostfiber
11 g protein

4 Comments Add yours

 1. Jenny Mattsson says:

  Hej Marie
  Eftersom jag äter LCHF kost nu och endast får inta 4g kolhydrater/100g undrar jag vad jag kan göra annorlunda/byta ut i detta brödet? Vetemjöl har jag redan tänkt byta men gör det så stor skillnad på kolhydrater eller kan/bör jag byta ut någon mer ingrediens?
  //Jenny

  1. Marie says:

   Hej Jenny,
   Kul att du vill prova brödet! Det är ju generellt svårt att äta bröd när man äter LCHF, men du kan ju prova att byta ut även rågmjölet mot mandelmjöl och proteinpulver. Jag har inte själv provat, så jag kan inte garantera något, men det blir ganska mycket färre kolhydrater i då. Sirapen innehåller ju också ganska mycket kolhydrater, men den är svår att byta ut mot något annat, utan då får du nog skippa den istället. Det blir ju nog dock inte lika gott då, förstås 😉

 2. Anna says:

  Det här brödet är verkligen toppen. De senaste gångerna har jag ersatt vetemjöl mot mer råg och mandelmjöl och det fungerar utmärkt. ?

  1. Marie says:

   Ja, vad kul att ni också gillar det! Det känns verkligen lite extra lyxigt att äta det här på helgen, tycker jag ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *