Tidigare i veckan var jag på ett möte där en av deltagarna berättade att det nu är dags att plocka fläder och att hon just gjort en laddning flädersaft. Jag kom på att vi ju faktiskt har en massa fläderbuskar fem minuters promenad härifrån, och jag blev så inspirerad att jag gick iväg och plockade en stor påse med fläderblommor för att själv göra flädersaft! Nu står den i kylen och väntar, så om tre dagar ska det drickas flädersaft! Jag fick också tips om att man kunde använda citronerna som man har liggande i, för att sedan göra citronmarmelad. Jag älskar ju sånt där använd-allt-tänk, så tack för tipset! Jag tänker genast använda mig av det och kommer att rapportera hur det blev när det är klart!
Jag använde ett klassiskt recept på fläderblomssaft:
30-40 fläderblomsklasar
3 citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker
40 g citronsyra
Klipp bort de tjocka stjälkarna från blomklasarna och skiva citronerna tunt. Varva i en stor gryta (5 liter). Koka upp vatten och häll i socker och citronsyra. Rör tills sockret lösts upp. Häll den heta sockerlagen över blommorna. Låt svalna och ställ sedan in i kylen och vänta i tre dygn… Sedan ska jag också testa att ha den i en drink av något slag. Jag tro att det skulle passa väldigt bra tillsammans med gin – visst borde det det?
Absolut gin! eller en mojito
Oh, ja det blir det ju! Tror jag ska testa med gin och prosecco…kanske skulle kunna funka? ?