Getost­gratinerad sötpotatis med ugnsbakad rödlök

Oh, nu har den nya spisen (med trefas) kommit på plats och jag har provat den ett par gånger. Det är ju helt fantastiskt vilken skillnad det är med induktionshäll jämfört med glaskeramikhäll! Nu blir det ju ordentligt fräs när man steker, och man behöver inte sätta på plattan lite innan man ska steka. Man måste också lära sig att inte låta saker ligga ensamma i stekpannan medan man förbereder något annat…det fick jag lära mig i helgen 🙂

Men nu börjar jag få kläm på det och idag provade jag på både ugnen och plattorna när jag hittade på det här receptet. Jag funderade på vad man kunde göra för något gott idag, och jag visste att jag hade getost och creme fraiche som behövde ätas upp. Det visade sig dessutom att jag hade sötpotatis liggande hemma, så det fick bli en kombo av det, helt enkelt.

Ugnsbakad rödlök är ju också så himla gott, så man försöker hitta tillfällen att laga det! Har ni inte provat det förut så måste ni göra det nu. Det blir fantastiskt sött och gott, och med lite balsamico, smör och flingsalt på toppen så blir det verkligen en delikatess. Vill man så kan man också hacka lite färsk timjan och strö över, men det hade jag inte hemma idag.

Här är receptet på getostgratinerade sötpotatisskivor med knaperstekt bacon och ugnsbakad rödlök (4 rejäla portioner):

1200 g sötpotatis i 1-1 1/2 cm tjocka skivor
3 dl creme fraiche
100 g getost
100 g Philadelphiaost
1 bunt salladslök, tunt skivad

8 st rödlökar
25 g smör i tunna skivor
25 g Balsamico (den söta, sirapsliknande varianten)

3 paket bacon, knaperstekt

Sätt ugnen på 200 grader och varmluft. Skölj potatisen, men skala den inte. Skär den i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt. Pensla försiktigt skivorna med lite olja (det går åt ungefär 1,5 msk till två hela plåtar med potatisskivor). Lägg skivorna på bakplåtspapper. Krydda med lite salt eller grillkrydda av något slag. Mixa ihop creme fraiche, getost och Philadelphiaost med stavmixer till det är så gott som slätt. Skiva salladslöken och rör i. Lägg ungefär 10 g av röran på varje potatisskiva och lägg in i ugnen. Det ser lite ut, men ta inte större mängd av röran, för den flyter ut och kommer i så fall att rinna ut över plåten. Ingenting rann över med den här mängden. Baka potatisen i ungefär 20 minuter i ugnen tills getosten har fått fin färg och potatisen blivit genommjuk.

Sötpotatis med getostcreme3

Skala rödlöken och skär av en liten bit på toppen och botten. Skär skåror nästan igenom, så att löken ser ut som en blomma. tolv snitt lyckades jag med och det kändes lagom för att få en fin, flikig lök. Ringla över balsamicon, lägg på en liten skiva smör (skuren tunt med osthyvel) och strö lite flingsalt på toppen.  Sätt in tillsammans med  potatisskivorna i 25 minuter. De blir egentligen bara godare ju längre man har dem i ugnen (till en viss gräns, förstås 😉 ), så vill man ha dem helt mjuka, så kan man förlänga tiden och känna efter med en gaffel när man tycker att de är lagom.

Rödlök

Under tiden som potatis och lök är i ugnen; knaperstek baconet för att strö över potatisen vid servering.
Lägg upp potatisskivor och rödlök och strö över knaperstekt bacon och, om du vill, servera med en enkel sallad med ruccola och körsbärstomater.

Getostgratinerad sötpotatis2

Getostcremen innehåller:
297 kcal/100 g
Kolhydrater: 3,4 g
Fett: 28,5 g
Protein: 5,4 g

Sötpotatis:
90 kcal/100 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 0 g
Protein: 2 g

Rödlök:
39 kcal/100 g
Kolhydrater: 7,3 g
Fett: 0,1 g
Protein: 1,2 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *