Högrevs­burgare med surdegs­bröd och picklad rödlök

På måndagar tycker jag att man ska försöka lyxa till det lite! Då känns det lite bättre att helgen är slut 😉

Jag tycker också att man har lite mer matinspiration när det är ny vecka och det måste man ju utnyttja. Idag blev det högrevsburgare med surdegsbröd (som var kvar från helgens inköp på Gateau – fantastiskt gott!) och picklad rödlök, som jag får erkänna att jag faktiskt inte gjorde idag. Jag hade dock kunnat göra det (även på en vardag) för det är väldigt snabbt och enkelt att göra – och så blir det så himla snyggt också. 😉 Vi hade också köpt lite spanskt, rökt, lufttorkat nötkött; Cecina de Leon, som vi hade på istället för bacon. Det var kvar från helgen, då vi hade det som snacks – jättegott!

Vi byggde våra burgare med ugnsbakade sötpotatisskivor, barbecuesås, stora tomatskivor, skivad schalottenlök och perfekt mogen avocado…den är ju lite svår, men jag brukar köpa ett sånt där nät med fem-sex stycken i som är helt stenhårda, och sedan går jag och känner på dem och anpassar matlagningen till när de är klara. Vill man att de ska vara bra samma dag, så får man antingen köpa de ätmogna i tvåpack, eller så får man känna på den smalare delen så att det ger efter lite när man trycker, och sedan pilla bort “ploppen” och kika. Det ska inte vara grönt, utan mer åt det bruna hållet; då är de klara att äta.

Hamburgertillbehör

Surdegsbrödet skär man i tunna skivor och rostar dem lätt innan man bygger ihop sin burgare. Jag rostade sötpotatisskivor i ugnen och lade på toppen också; det passade riktigt bra. Sedan kan man ju äta några skivor vid sidan av också, för de är ju så goda…

Jag gjorde burgarna på 100 g högrevsfärs (jo, det blir jättestor skillnad i smak jämfört med vanlig färs – Citygross har, som de maler själv), plattade till dem ordentligt, så att de blev stora och tunna, och kryddade med mycket svartpeppar och lite salt. Sedan steker man dem på hög värme i någon minut på varje sida. Det får gärna vara rosa i mitten; då smakar de som bäst. Om man inte redan har picklad rödlök hemma, så börjar man med att göra den.

Här kommer receptet på picklad rödlök:
2 medelstora rödlökar
Lag:
1/2 dl ättiksprit
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt

Halvera lökarna och skär i tunna skivor. Koka upp ättiksprit, socker och vatten och häll över löken i en burk. Låt stå i ungefär en timme innan den ska ätas. Sedan kan den hålla sig hur länge som helst i kylen (eller en tre – fyra veckor iallafall).

Picklad rödlök4
Min burgare byggde jag såhär:
1 skiva (20 g) rostat surdegsbröd att ha i botten (260 kcal/100 g): 52 kcal
1 burgare på 100 g högrev: 170 kcal
20 g picklad rödlök (80 kcal/100 g): 16 kcal
80 g sötpotatisskivor (90 kcal/100 g): 72 kcal
10 g lufttorkat nötkött; Cecina de leon (216 kcal/100 g): 22 kcal
30 g avocado (160 kcal/100 g): 48 kcal
10 g barbecuesås (110 kcal/100 g): 11 kcal
Totalt: 380 kcal

Näringsinnehåll/100 g (totalt för hela måltiden):
Kolhydrater: 9,0 g (34 g)
Fett: 4,0 g (15 g)
Protein: 6,6 g (25 g)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *