Oh, jag är så nöjd idag! Jag hade kokt kikärter igår, som jag hade bestämt att jag skulle använda till matlagningen idag på något sätt. Däremot så hade jag inte bestämt mig för vad det skulle bli för rätt. Kanske några nya vegetariska biffar, eller en gryta av något slag. Men plötsligt så fick jag en idé om en gryta med krossade kikärter och lök kokta i grädde, och sedan trillade de andra ingredienserna bara på. Jag kunde nästan känna smaken redan när jag tänkte på hur den skulle bli. Kul! Och nu när jag lagade den så blev den precis som jag hade tänkt mig; det var riktigt kul. Att kunna känna hur en maträtt smakar innan jag ens har lagat den…det är nog en indikation på att jag har lagat en del mat i mina dar 😉
Anledningen till att jag krossar kikärterna är att jag tycker att de kan kännas lite torra och mjöliga i konsistensen när man har i dem hela. Jag är egentligen inte så förtjust i kikärter som de är, faktiskt, men skam den som ger sig! Nu har jag ju kommit på ett bra recept där de är riktigt goda och passar bra! Gul lök som man steker i lite smör och sedan kokar i grädde är helt klart en höjdare, och när man låter de krossade kikärterna koka med, så blir de riktigt fina också, faktiskt.
Jag lade en näve i taget av de kokta kikärterna på en skärbräda och sedan krossade jag dem med sidan på ett brett knivblad, så blev det lagom att hälla i. Lite svartkål gav lite färg och god smak, och syltlök lite krispig konsistens och sötma (oh, det är så gott med syltlök!). Såsen smaksatte jag med senap och parmesanost, och sedan serverade vi med ris och toppade hela härligheten med riven parmesan och rostade pinjenötter. Det kändes riktigt lyxigt! Det här är definitivt en rätt som jag skulle kunna tänka mig att bjuda på som helgrätt för de som vill äta vegetariskt 🙂 . Vill man göra det lite enklare för sig, så kan man hoppa över parmesanosten och pinjenötterna, men jag tycker att det ger det där lilla extra lyftet. Sedan så blir den ju ganska mastig med vispgrädde i (för det är det enda vi har här hemma 🙂 ), så vill man, så kan man så klart byta ut vispgrädden mot matlagningsgrädde.
Kikärtsgryta med gräddig senapssås (6 portioner):
3 dl torkade kikärter som blötläggs i minst tolv timmar och sedan kokas i en timme
eller 550 g kokta kikärter
200 g svartkål (det blir ~100 g när man skurit bort stjälkarna)
2 stora, gula lökar
20 g smör
1 burk syltlök (190 g)
3 dl mjölk
5 dl grädde
20 g senap
100 g av det gröna från en purjolök
1 msk kinesisk soja
150 g grovriven parmesanost (50 g till grytan och 100 g till servering)
Salt och svartpeppar efter smak
100 g rostade pinjenötter att strö över
Börja med att skära löken i tunna klyftor och stek i smöret i en stor gryta. Skär bort de grova stjälkarna från svartkålen och strimla den i breda strimlor och lägg i grytan tillsammans med löken.
Krossa kikärterna och häll i dem i grytan. Häll i syltlöken. Häll på grädde och mjölk, och rör i soja och senap, och låt puttra i några minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr, het stekpanna, så att de får lite färg och börjar dofta gott. Var försiktig för de bränns lätt! Skär det gröna av en purjolök i breda skivor och lägg i grytan. Riv 150 g parmesanost grovt och häll 50 g i grytan och häll resten i en skål och sätt fram för att toppa sin portion med vid bordet. Sätt även fram pinjenötterna och låt var och en strö på sin portion. Smaka av grytan med rejält med salt och svartpeppar (och lite aromat för den som vill det).
Näringsvärdet för denna mättande rätt blir:
170 kcal/100 g
Kolhydrater: 10,0 g
Fett 12,1 g
Protein: 4,8 g