Dumplings är en av mina absoluta favoriträtter men idag så fick jag inte tag i dumplingsdeg, så det fick bli dumplings fast utan deg 🙂 . Ångkokta asiatiska köttbullar. Det var förstås lite pill att stå och rulla 78 st köttbullar såhär på kvällskvisten, men det var det väl värt, för de blev verkligen jättegoda! Nu känns det som om jag ofta säger det om min mat. Men eftersom jag är väldigt förtjust i mat, så blir det oftast så att jag tycker att det blir jättegott. Om det sedan inte blir riktigt som jag tänkt mig, så lägger jag ju inte upp det här heller förstås 🙂 .
Men om man tänker wontonsoppa fast med ångkokta köttbullar, så kan man tänka sig ungefär hur maten blev idag. Jag gjorde en buljong med kycklingbuljong som bas, med schalottenlök, vitlök och ingefära (och en liten hint av chili) och med Vegeta (eller Aromat) som ger den där fylliga smaken av Umami. Jag köpte också torkad shiitakesvamp som jag lade i blöt och hade i soppan tillsammans med salladslök och vattenkastanjer.
I färsen så hade jag bikarbonat, Maizena och ägg för att få den där härligt speciella, mjuka konsistensen med lite tuggmotstånd, som man alltid får när man äter dumplings med kött. Jag rev i lite apelsinskal i färsen också, och det ger förvånansvärt mycket smak; trevligt med en liten smakbrytning, tycker jag!
Börja med att förbereda buljongen:
2 tsk rapsolja
1/2 solovitlök, hackad
50 g schalottenlök, hackad
2 tsk malen ingefära
5 dosor Fond du Chef kycklingfond
2 – 2,5 l vatten
Vegeta/Aromat och chiliflakes efter smak (var lite försiktig med chilin, så att den inte tar över alla andra milda smaker)
Tillbehör:
150 g Shiitakesvamp (jag köpte torkad som jag lade i blöt, men det går ju lika bra med färsk såklart)
2 burkar vattenkastanjer (280 g)
1 bunt salladslök
Om man vill: 400 g udonnudlar som man lägger ner i buljongen och låter värmas upp de sista minuterna innan man ska äta.
Finhacka vitlök och schalottenlök och stek i rapsoljan tills det doftar gott om vitlöken. Häll på ingefäran och häll sedan på vattnet. Lägg i fond, svamp och kastanjer och låt sedan stå och puttra under tiden du gör köttbullarna. Salladslöken skivar du och lägger i mot slutet, så att den har kvar lite av sin krispighet.
Ångkokta asiatiska köttbullar (78 st blev det för mig med ungefär 15 g färs/st)
1 kg blandfärs (eller kycklingfärs)
2 ägg
1,5 tsk bikarbonat
2 msk Maizenamjöl
1 dl vatten
1,5 tsk socker
2 tsk rapsolja
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk salt
2 tsk sesamolja
1 msk ostronsås
Rivet skal från en apelsin
Lägg färsen i en bunke, vispa äggen i en separat skål och rör ner i färsen. Rör om tills det blandat sig helt. Strö över bikarbonaten och rör under tiden så att det blandas runt. Lös upp Maizenamjölet i 1 dl vatten och häll i färsen och rör runt så att det blandas ordentligt. Riv skalet från en apelsin och blanda i. Häll i olja, socker, vitpeppar, salt, sesamolja och ostronsås och blanda runt så att det blir jämnt fördelat. Ta upp ungefär 2 tsk smet och rulla till bollar (jag vägde mina så att de skulle bli lika stora och tog 15 g/styck; det blev en lagom storlek). Koka upp lite vatten i en kastrull (fyll till ungefär en fjärdedel av kastrullen) och sätt i en ångkokningssats om du har det, eller som jag gjorde – satte ner ett durkslag i metall och lade ner 20 köttbullar i taget och lade på locket.
Köttbullarna skall ångkokas i 8 minuter, och sedan kan man plocka upp dem och lägga dem i buljongen allteftersom de blir klara. Bli inte nervös om du tycker att det ser ut som en enda grå sörja när de har ångkokt en stund. De släpper ifrån sig lite vätska och fett, så att det ser lite fult ut i ångkokaren, men det är bara till att dela lite försiktigt på dem och plocka upp dem med en sked. När man sedan lägger dem i buljongen, så ser det inte alls trist ut längre. De ska ju inte ha någon stekyta, utan vara sådär mjuka och fina och milda i smaken.
Vi hade ju inte alla bullarna i soppan idag, för det blev lite väl mycket, men jag kommer ju inte att vara ledsen över att ha lite sådana godingar i kylen sedan, kan man säga. Man kan nog göra något annat gott med dem en annan dag – eller bara äta dem som de är, doppade i japansk soja och sesamolja. Gott, gott! 🙂
Näringsinnehållet per köttbulle är:
32 kcal/köttbulle
Kolhydrater: 0,5 g
Fett: 2,2 g
Protein: 2,5 g
Näringsinnehåll/100 g
224 kcal/100 g
Kolhydrater: 3,2 g
Fett: 15,1 g
Protein: 17,3 g
Näringsinnehåll för buljongen:
15 kcal/dl
Kolhydrater: 0,3 g
Fett: 0,4 g
Protein: 0,1 g
Udonnudlar: 152 kcal/100 g
Kolhydrater: 32,2 g
Fett: 0,5 g
Protein: 4,7 g
Shiitakesvamp: 16 kcal/100 g