Mmm, edamame…

Jag kom äntligen ihåg att köpa frysta, färdigskalade edamamebönor häromdagen. Edamamebönor är japanska gröna sojabönor och de är fantastiskt goda! Man kan äta dem precis som de är med bara lite flingsalt, eller stoppa dem i en sallad eller slänga dem i en soppa. Findus har frysta förvällda bönor som bara är att hälla i salladen, när man har tinat dem såklart 🙂

Idag gjorde jag en krämig sallad med romansallad, avocado, edamamebönor, tomater och salladslök. Tricket för att få den här salladen sådär krämig och fin är att gröpa ur avocadona och lägga dem tillsammans med den uppskurna salladen i skålen och sedan mosa ihop det ordentligt med bara händerna. Vill man ha en riktigt god och enkel sallad, så kan man sluta här, och bara strö på lite flingsalt, citronpeppar och vit tryffelolja…det är SÅ gott…och enkelt. Men om man ska ha det som enda tillbehör till ugnsbakad kycklingfilé som vi hade idag, så är det bättre att fylla upp salladen lite mer så att man blir ordentligt mätt.

Här kommer receptet på den härliga avocado och edamamesalladen (det här räckte bara till tre portioner här hemma, så jag skulle nog rekommendera att man kör en dubbel sats, för man vill faktiskt att det ska bli över så att man kan få ta med resterna till lunch dagen efter):

1 huvud romansallad (ungefär 200 g)
2 medelstora avocado (ungefär 180 g)
1 stor tomat (170 g)
2 salladslökar
1 tsk sesamolja
2 tsk japansk soja
1/2 tsk chiliflakes
Saften från en lime

En klick creme fraiche att ha till

Kycklingfilé i ugn (mängden kan man ju välja själv; jag tog sju kycklingfiléer, för jag har fler hungriga här hemma, och dessutom så blev det lite över som vi kanske kan göra någon god kycklingsallad eller annat trevligt av imorgon.

Sätt ugnen på 120 grader. Krydda kycklingfiléerna med någon bra kryddblandning som du gillar. Jag tog Vegeta, grillkrydda och svartpeppar, men här handlar det ju om tycke och smak. Ta de kryddor som du gillar bäst, och gnid in kycklingfiléerna med dem. Lägg dem sedan i en ugnsfast form och stick in en stektermometer. Det är väldigt viktigt att hålla koll på temperaturen så att den inte sticker iväg för mycket. Det är få saker som kan bli så torrt som kycklingfilé om man tillagar det för länge. Innertemperaturen brukar i gamla kokböcker alltid rekommenderas vara 70 grader, så det är nog vanligast. Vi brukar ta dem vid 68 grader, men det är ju upp till var och en hur man vill göra.

Strimla salladen och skölj den. Lägg den i en skål och gröp ur avocadoköttet och lägg ovanpå salladen. Mosa ihop sallad och avocado med händerna så att alla stora bitar mosas ut och så att det täcker alla salladsbladen. Skiva salladslöken tunt och rör i tillsammans med chiliflakes. Häll i edamamebönorna och pressa över saften från en lime. Skär tomaten i små tärningar och lägg i. Häll över soja och sesamolja och rör runt så att allting blandas. Smaka av med lite salt (ev. flingsalt). Servera salladen med kycklingfilé och en klick creme fraiche. Gott, gott!

Salladen innehåller 82 kcal/100 g och följande portion kan vara lagom om man vill hålla sig runt 400 kcal:
230 g sallad: 190 kcal
130 g ugnsbakad kycklingfilé (114 kcal/100 g): 150 kcal
20 g creme fraiche (330 kcal/100 g): 65 kcal
Totalt för portionen: 405 kcal

Näringsinnehållet i salladen är:
6,4 g fett
14,6 g kolhydrater
4,4 g protein
2,7 g kostfiber

För kycklingfilén:
4,5 g fett
0 g kolhydrater
16,8 g protein
0 g kostfiber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *