Nu har jag provat att göra tjäl­knöl!

on

Äntligen så gav jag mig på att göra tjälknöl! När min man och jag precis träffats, och han skulle bjuda mig på middag hemma hos honom för första gången, så bjöd han på just tjälknöl. Så himla roligt! Det kändes ju otroligt avancerat! Wow, har han lagt ner så mycket jobb för att imponera på mig, tänkte jag. Ja, och det funkade ju bevisligen 😀 . I efterhand så har jag förstås fått reda på att han brukade göra tjälknöl ibland till sig själv också, eftersom det var ett så bra sätt att få billigt kött att bli riktigt mört och fint, vilket var ett bra trick när han var student och inte hade så mycket pengar. Hans farmor har lärt honom att göra det, men hon gjorde det på älgstek, som man ska göra. En rolig historia var när hon skulle vara snäll mot barnbarnet och skicka ner en frusen älgstek från Umeå och hoppas att den hann fram till Lund innan den tinade alltför mycket. Paketet kom inte fram så snabbt, så vi kan väl säga att det inte luktade hallon på postkontoret när han hämtade ut det 😀 .

tjalknol

Jag gjorde tjälknölen på nötbog, vilket är ett ganska trådigt och inte så mört kött i vanliga fall. Det man gör, är att man sätter ugnen på 80 grader, tar fram köttet ur frysen och lägger det i en ugnsfast form och stoppar in i ugnen. Sedan låter man det stå där i ungefär 8 – 10 timmar. Jag stoppade in en köttermometer när det hade varit inne i en fem- sex timmar, så att man kunde hålla koll vilken innertemperatur det blev. För som med vilket kött som helst, så blir det ju olika rött beroende på innertemperaturen. Att ha ugnen på 80 grader var perfekt, för innertemperaturen blev strax under 60 grader, och då blev köttet helt perfekt rosa inuti.

tjalknol-skivad3
Efter att man tagit ut köttet ur ugnen, så lägger man det i en saltlag med lite kryddor i ungefär 3-4 timmar. Efter dessa timmar, så plockar man ut köttbiten, sköljer av den, och skivar upp den i tunna skivor. Sedan äter man den med klassiska tillbehör som t ex. kokt potatis och gräddsås, svartvinbärsgelé och brysselkål. Mums!

Saltlag:
1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
1 tsk torkad timjan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *