Söt­potatis­pizza!

on

Idag har jag provat att göra pizzabotten med bas av sötpotatis. Det blev faktiskt inte så dumt! Kul att testa lite nytt, och det blir ju betydligt mer smak än traditionell pizzadeg. Den blir dock inte krispig undertill, så det får man vara beredd på; men jag gillar den lite söta smaken, som gör att det funkar utmärkt med lite salta fyllningar. Jag tänkte köra vidare på gårdagens ingredienser och lägga på savoykål, polkabetor och schalottenlök, och sedan lägga till salami, mozzarella och “vanlig” ost.

Sötpotatisbotten till två stora pizzor:
800 g sötpotatis
400 g morötter
2 vitlöksklyftor
chiliflakes efter behag (kan uteslutas)
1 helt ägg + 1 äggvita
2 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl (eller 1 dl mandelmjöl + 2 tsk fiberhusk)
Smaka av smeten med salt och peppar

Koka potatis, morötter och vitlöksklyftor tills det är helt mjukt (tillsätt lite chiliflakes om ni gillar att det är lite starkt). Häll av vattnet och mixa med stavmixer så att det blir helt slätt. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ner mjöl och eventuellt fiberhusk (fiberhusk är malda psylliumfrön som används som bindemedel när man inte använder vetemjöl, utan t ex. mandelmjöl). Rör sist ner äggen och smaka av med salt och peppar. Smaka på smeten så att den är lagom salt och smakar gott innan ni breder ut den på oljat bakplåtspapper. Den här laddningen räcker till två bottnar. Sätt in bottnarna och baka i ungefär 40 minuter. Ta ut bottnarna och lägg på fyllningen, och sätt in i ugnen igen i ungefär 15 minuter. Om man inte ska använda dem samma dag, så går det utmärkt att låta dem svalna på bakplåtspappret och sedan bara rulla ihop med papper och allt och stoppa in i kylen till nästa dag.

sotpotatispizza

Tja, och  när bottnarna är klara, så släng på vad ni gillar! Jag hade som sagt salami, schalottenlök, savoykål, polkabetor, pesto, mozzarella och “vanlig” riven ost.

Näringsvärdet för pizzabottnarna blev:
205 kcal/100 g
kolhydrater: 42,6 g
Fett: 1,2 g
Protein: 9,5 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *