Sugen på nyttig­heter efter helger­na?

on

Nu är det iallafall dags för ett nyttigt och härligt recept för att kompensera för allt onyttigt som man har stoppat i sig under jul- och nyårshelgen! Jag förberedde lite extra för att ha som lunchlådor i veckan också…och sedan blir det nog en middag också, så att de andra i familjen får smaka 🙂

Idag blev det en soppa som, trots att det är kål i den, känns lite som vårmat 🙂 . Den påminner mig om min favoritsoppa som mamma gjorde när jag var liten; redd grönsakssoppa. Mild och god och med massor av färg! Nu eftersom det ändå är vinter, och såhär strax efter jul, så hade jag både vitkål och grönkål kvar i kylen, så de fick åka ner i soppan. Sedan reder jag inte med klassisk redning (såklart!) utan slänger i rejält med Philadelphiaost som får smälta i soppan istället. Det ger en mycket fylligare smak än vanlig mjöl- och mjölkredning, så jag kan verkligen rekommendera det.

gronkal-pa-bank

Jag rev nästan hela vitkålshuvudet men använde inte allt; jag får se om det blir en god vitkålssallad och/eller något annat kul tillbehör av resten senare i veckan. Smidigt att ha färdigriven vitkål i kylen i vilket fall som helst!

riven-vitkal2

Här är receptet på min vintervariant på redd grönsakssoppa (6-7 portioner):
2 liter vatten
4 buljongtärningar (jag tog svampbuljong)
1 hel solovitlök (eller 4-5 rejäla klyftor)
600 g riven vitkål
300 g morötter i små tärningar
450 g färska champinjoner
200 g grönkål
2 röda paprikor
400 g cream cheese (typ Philadelphia)

Riv vitkålen på grova rivskivan i matberedaren och tärna morötterna fint. Koka upp vatten och buljongtärningar och pressa i vitlöken. Lägg sedan i morotstärningar och riven vitkål. Dela champinjonerna i kvartar och låt koka med. Repa grönkålen och tryck ner den i grytan och rör om. Den kommer att fylla upp hela grytan, men den sjunker snabbt ihop när den blir varm.

Skär paprikorna i små tärningar och lägg i grytan mot slutet, när du tycker att morötterna har fått rätt konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd kvar, men det är väldigt mycket en smaksak, förstås. Paprikorna däremot, mår inte alls bra av att koka med för länge, så lägg i dem mot slutet. Häll i cream cheese och rör om tills den smält helt. Smaka av med lite salt och svartpeppar, men var försiktig med kryddningen i den här soppan; den ska vara mild, och häller man i en massa starka kryddor, så missar man de goda smakerna från osten och grönsakerna.

soppa-med-gronkal-och-vitkal2
Näringsinnehåll för soppan:
46 kcal/100 g
Kolhydrater: 3,1 g
Fett: 2,7 g
Protein: 1,6 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *