Vardags­klassiker – en härlig pasta­sås

Den här typen av pastasås brukar jag alltid svänga ihop när jag kommer hem sent och inte riktigt har tänkt ut något annat. Inte för att det är dåligt på något sätt, utan snarare för att det är så himla gott och för att det samtidigt går så snabbt att laga till. Dessutom så brukar jag alltid ha alla ingredienser hemma 🙂 . Ingredienserna är: tomater, rödlök, champinjoner, färsk spenat, creme fraiche, mozzarella, någon lagrad ost, och så parmesanost om man vill ha, på toppen. Det blev ju en hel del ingredienser inser jag nu, men vill man så kan man faktiskt skippa osten i såsen; det blir jättegott iallafall! Vi hade färsk pasta hemma idag, och dessutom Friggs bönpasta, så då har man möjlighet att välja hur mycket protein respektive kolhydrater man vill ha i sin måltid. Det här blir en rejäl laddning, men det är ju gott att ha rester som man kan ha en annan dag (eller till lunch!).

Pastasås med rödlök, spenat och tomater (6 portioner):
240 g champinjoner
480 g rödlök (4 st normalstora)
200 g babyspenat (det brukar vara 100 g i en påse)
500 g tomat (4 st normalstora)
6 dl creme fraiche
40 g sweet chilisås
100 g lagrad ost
240 g mozzarella (2 st)
Smaka av med salt, nyriven svartpeppar (mycket!) och lite chiliflakes

Pastasås förberedelse

Dela champinjonerna i kvartar och hacka rödlöken grovt. Häll ner i en stekpanna och stek på medelvärme i några minuter. Häll i spenaten och rör runt. Det kommer att blir ett berg av spenat, men så fort den mjuknar så kommer den nästan att försvinna, så det är ingen fara! Hacka tomaterna grovt och häll i när spenaten har mjuknat lite. Häll över creme fraiche och sweet chilisås och rör runt tills allt blivit varmt. Låt såsen puttra i några minuter medan pastan kokas. Skiva i den lagrade osten och bryt mozzarellan i bitar och lägg i såsen. Rör runt tills osten har smält. Smaka av med salt, svartpeppar och chiliflakes. Fantastiskt gott och krämigt blir det! Ta fram parmesanost, flingsalt och pepparkvarnen till bordet, för det är ju så gott att fylla på efterhand 😉 .

Näringsinnehåll för pastasåsen:
169 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,3 g
Fett: 14,0 g
Protein: 5,0 g

Såsen är ju ganska kalorität, så vill man spara på kalorierna så kan jag rekommendera att man har strimlad kål eller squashpasta (alltså strimlad, grön squash) istället för pasta, till såsen. Väljer man bönpasta (A la Eco eller Friggs, för det är mycket protein i deras pasta) så är det visserligen mycket kalorier, men det är å andra sidan 20 g protein / 100 g, så man blir ganska mätt på den.

“Vanlig” kokt pasta: 128 kcal/100 g (Kolhydrater: 26 g, Fett: 0,5 g, Protein: 4,0 g)
Squashpasta: 16 kcal/100 g (Kolhydrater: 3 g, Fett: 0 g, Protein: 1 g)
Kokt bönpasta: 147 kcal/100 g (Kolhydrater: 7,6 g, Fett: 1,8 g, Protein: 20,4 g)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *