Vegetarisk lasagne!

Idag blev det en vegetarisk lasagne till middag; det går ju lite snabbare att göra än “vanlig” lasagne och sedan är det ju både nyttigare, billigare och mer miljövänligt. Bra vardagsmat, helt enkelt. Jag gillar ju vanlig lasagne med köttfärs, förstås, för jag tycker att det blir en speciellt fyllig smak med kött i, men det här var faktiskt också jättegott!

Det här blir en stor ugnsfast form full, så det räcker till lunch i flera dagar också! Smidigt att bara skära upp i bitar och ta med till jobbet  🙂

Vegetarisk lasagne med majs, morötter och vitkål (8 portioner):
2 stora gula lökar
300 g grovrivna morötter
200 g riven vitkål
1 solovitlök
30 g smör att steka i
2 tsk Sambal Oelek
1 kg krossade tomater
40 g sweet chilisås
1 msk rosmarin
4 tsk japansk soja (typ Kikkoman)

Bechamelsås:
30 g smör
4,5 msk vetemjöl
9 dl mjölk (3 % fett)
150 g riven ost

300 g färska lasagneplattor

Riv vitkål och morötter i matberedaren och hacka löken. Pressa vitlöken och blanda även i Sambal Oelek och stek alltihop i smöret på medelvärme tills kålen börjar bli mjuk. Häll på krossade tomater, sweet chilisås, soja och rosmarin och låt stå och puttra under tiden du gör bechamelsåsen.

Smält smöret och rör ner mjölet så att det blir en slät smet. Häll på mjölken och låt koka upp under vispning. När såsen tjocknat; dra kastrullen från plattan och häll i den rivna osten. Rör om tills osten smält. Salta och peppra efter smak.

Börja med bechamelsås i botten på formen, och lägg sedan på ett lager lasagneplattor. Lägg sedan på ett lager tomatsås, sedan bechamelsås och fortsätt med ett nytt lager lasagneplattor. Fortsätt varva såhär tills formen är full. Avsluta med bechamelsås överst.

Sätt in i ugnen i  175 grader i 45 minuter. Servera med riven parmesan och en god sallad, t ex. färsk spenat med mosad avocado, citronpeppar och vit tryffelolja 😛

vegetarisk-lasagne

Till middag kan en bit på 400 g vara lagom; det ger 375 kcal.

Näringsinnehåll:
93 kcal/100 g
Kolhydrater: 10,7 g
Fett: 3,6 g
Protein: 4,3 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *