Nu är inspira­tionen till­baka! Då blev det Cannelloni!

on

Efter en liten dipp i både humöret och i inspirationen, så känns det som om det är tillbaka! Så skönt! Jag tänker att jag ska ta det lite lugnt med onyttigheterna även på helgen. Inte menat att man inte kan ta ett glas vin eller så, men däremot att man kan fundera över vilka val man gör varje dag, alltid. För min del så behövs det, för jag känner direkt av när det blivit för mycket av fel mat. Magen mår inte bra, och humöret är inte på topp. Varför ska man då utsätta sig för det? Tja, ibland är det värt det, helt enkelt. Men ibland inte.

Visst är det märkligt att efter år av bra mat och vanor, så kan man ändå komma på sig själv med att “falla tillbaka” i gamla vanor igen. Men visst, det sitter i hjärnan, och har man en hjärna som skriker “fett och socker!!” så fort den fått smak på det, så är det inte helt lätt. Jag funderar på om det kan vara dags att prova så kallade nyttiga efterrätter att ta till på helgen. Jag har alltid varit en motståndare till det, för ska man äta efterrätt, så ska det vara riktigt gott (läs onyttigt) annars är det bättre att låta bli. Men jag har ju blivit av med vanan att kvällsäta eller att småäta, så för min del så tänker jag att det kan vara bra med lite nya vanor även när det gäller efterrätter… Jag får se om det går att göra något gott som ändå är helt ok nyttigt 😉

Okej, slut med filosoferandet och över till dagens mat! 🙂

cannelloni1

Jag hade färska lasagneplattor i kylen, och fick syn på en bild i en matlagningstidning, där de hade gjort Cannelloni – visserligen med en helt annan fyllning än vad jag gjorde, men det väckte inspirationen. Det blev en vegetarisk fyllning med lök, spenat och champinjoner och det blev jättegott! Sonen gillade det skarpt! Nu är han ju i och för sig en väldigt tacksam middagsgäst, eftersom han gillar det mesta som jag lagar, men det är kul att höra: “- Åh, det HÄR var gott!” även om man får höra det ganska ofta 🙂 .

Cannelloni med svamp och spenatfyllning (6 st rullar):
350 g finhackad gul lök
400 g finhackade champinjoner
150 g färsk spenat
3 vitlöksklyftor
20 g smör
2 dl keso
2 msk vetemjöl
1/2 svampbuljongtärning
2 dl creme fraiche
30 g pesto

1 pkt färska lasagneplattor (6 st i min)
30 g finriven parmesanost att strö över cannellonin

Finhacka lök och champinjoner och stek tillsammans med pressad vitlök i smöret i en stor stekpanna tills löken är mjuk. Häll i spenaten och låt den bli mjuk. Häll i keson och rör om och strö sedan över mjölet och rör om så att det fördelar sig jämnt. Häll på creme fraiche och pesto och smula ner buljongtärningen. Låt puttra en stund och smaka sedan av med nymald svartpeppar och salt. Koka lasagneplattorna som angivet på förpackningen, och fyll dem sedan med röra (det är lite pilligt att få fyllningen att stanna kvar, så det är bra om man kan rulla ihop dem i en form som har samma bredd som rullarna). Strö sedan över den rivna parmesanosten och sätt in i ugnen på 225 grader i ungefär en kvart. Servera med tomatsallad med salladslök och färsk basilika.

tomatsallad

Näringsvärde för röran:
121 kcal/100 g
Kolhydrater: 6,0 g
Fett: 8,4 g
Protein: 4,6 g

Pastan:
131 kcal/100 g
Kolhydrater: 24,9 g
Fett: 1,0 g
Protein: 5,2 g

Parmesanosten:
354 kcal/100 g
Kolhydrater: 1,0 g
Fett: 24,0 g
Protein: 33,0 g

Varje lasagneplatta vägde 76 g (alltså 100 kcal/st), och jag lade i 180 g av röran (219 kcal) och strödde över parmesanost på toppen (5 g = 18 kcal). Totalt sett blir det då 337 kcal/cannelloni, och sedan får man äta så många som det passar :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *