Problemet med kvällsätande

Ett problem som många har, är att man alltid är sugen på någonting gott att äta, och framför allt på kvällarna. Om man kan säga något generellt, så skulle jag säga att lösningen inte är att försöka ersätta sina vanliga snacks med ”nyttiga” snacks, för det blir sällan nyttigt ändå, och man fokuserar mer på att äta när man egentligen skall fokusera mindre på det. Ingen blir ju glad av att knapra på en morot när man egentligen vill ha chips – och en näve nötter känns kanske nyttigt, men drar snabbt iväg till en massa extra onödiga kalorier (man stoppar ju gärna i sig rostade, saltade nötter dessutom, och de är ännu svårare att bara ta lite av). Resultatet blir lätt att du har stoppat i dig lika många kalorier av dina “nyttiga” snacks som det hade varit i en portion till av middagen.

Jag är ledsen att behöva säga det, men lösningen på problemet är att helt enkelt låta bli. Det låter kanske dumt, men det är viktigt att lära sig att kunna stå emot och att det är något positivt. Det man ska stå emot är självklart inte riktig hunger, utan suget som man nästan alltid förväxlar med hunger. Det är dessutom bara en inlärd vana, det här med att man måste äta något extra på kvällen fastän man redan har ätit en alldeles utmärkt middag tidigare på kvällen. Gör något som får tankarna i andra banor och håll dig ifrån ställen där du vanligtvis brukar äta det där extra onyttiga. Gå ut en runda, gå och träna, sticka, sy; gör något kreativt! Det är svårt att äta samtidigt som man gör sådana saker.

Man har sett att det tar drygt nio veckor att skaffa sig en ny vana, så det är bara att sätta igång! 😉

Det kanske låter hårt, men vill man verkligen bli av med kvällsätandet så finns det inga genvägar. Man har ju inte brutit vanan bara genom att äta något annat på kvällen; det är ju beteendet man vill bli av med och då måste man bryta med det.

Däremot så kan det ibland finnas behov av ett mellanmål om man är i farten och verkligen är hungrig och behöver något snabbt att äta (på dagarna!). Det ska man ju såklart inte undvika. Då skulle jag rekommendera t ex.:

Ett eller två kokta ägg: 80-160 kcal
50 g avocado med 30 g keso: 70 kcal + 27 kcal = 97 kcal
40 g Beef Jerky (264 kcal/100 g): 106 kcal
120 g turkisk “lätt”yoghurt (3% fett), 30 g tärnat äpple, linfrön och kanel: 84 kcal + 16 kcal = 100 kcal
Ett knäckebröd med 5 g Bregott, 65 g skivad kokt, kall potatis med Piffi allkrydda på (jag vet…Piffi – men det är ju så gott!): 30 kcal + 34 kcal + 55 kcal = 119 kcal

Det finns ju oändliga exempel på vad man kan ha till mellanmål, men något med lite protein eller nyttigt fett mättar ju bra om man behöver stå sig lite längre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *