Idag svängde jag ihop en riktigt god och enkel rätt som även känns som ett riktigt lyxigt tillbehör! Jag tycker ju att brysselkål är himla gott men jag har förstått att det är många som inte känner detsamma. Men då får jag nog utmana er att prova det här och se om jag kan omvända er 🙂
Rostad sötmandel, chiliflakes, sesamolja och lite soja är allt som behövs för att få det riktigt gott. Det som dock är viktigt när det gäller brysselkål är att absolut inte koka den för länge. Då blir den mjölig och inte så kul.
Gör så här: Ta en påse brysselkål och koka i buljong i tre minuter. Hacka under tiden tre nävar sötmandel (jag improviserade) och rosta dem i en torr, het stekpanna. Dela brysselkålen på mitten på längden och stek snittytan i raps- och sesamolja på hög värme. Häll på en liten skvätt japansk soja.
När kålen fått fin färg och blivit lite krispig på ytan häller du ner den rostade mandeln i pannan och strör över lite chiliflakes och flingsalt. Salta lite med vanligt salt, ta några tag med pepparkvarnen, rör om och lägg upp i en tjusig skål!
Det här tar ju inte många minuter att göra och kan användas som ett trevligt tillbehör eller som vegansk huvudrätt tillsammans med pärlcouscous, som vi hade idag.
Min son, som inte brukar gilla brysselkål tyckte att det var gott. Han litar nog på min matlagning eftersom han direkt lade upp en rejäl portion utan att först provsmaka även om det var brysselkål som han annars inte gillar 🙂 I have taught him well, haha!