Nyårsmaten! Roliga tillbehör till oxfilén!

Nu är det dags att förbereda nyårsmiddagen, och detta året kommer jag för första gången på länge, inte göra hela middagen själv. Det känns lite konstigt, men det gäller att vara rädd om nacken nu efter operationen, så att man kan ha trevligt på själva festen också 😊. Så i år ska jag “bara” göra huvudrätten. Det kommer att bli sous vide-bakad oxfilé, som tillagas i 1,5 h i 58 grader. Precis när man ska äta så tar man upp den ur vattenbadet och bryner den runt om. Det brukar bli helt perfekt!

Som tillbehör har jag gjort en härligt gräddig potatisgratäng, där man steker lök och vitlök och sedan häller i 1 liter vispgrädde i en stor kastrull, och i med 3 kg skivad potatis. Sedan får den stå och puttra tills potatisen är helt genomkokt, precis så att den faller i bitar när man rör om. Efter det så häller man ner gratängen i en ugnsfast form, sedan är det bara att värma och gratinera när det är dags att äta.

Men nu till tillbehören! Det svåra brukar ju vara att komma på några fina tillbehör, så att det händer lite mer på tallriken än kött, potatis och sås 😊. Så förutom rödlöksmarmeladen, som är ett måste, så tog jag lite inspiration från Myllymäki som är en mästare på att göra roliga och oväntade tillbehör. Det blev gräddkokta vitlöksklyftor med timjan, och karamelliserad svartrot. Fina tillbehör som smakmässigt kompletterar varandra bra!

20191230_172203

Vi börjar med vitlöken; ta 6 hela vitlökar och skala klyftorna. Lägg i en kastrull och koka upp och låt koka i en minut. Häll av vattnet. Koka upp igen i nytt vatten och häll av vattnet igen (nu ska det bara precis koka upp och sedan hällas av). Häll sedan på 3 dl grädde, 1 msk olivolja, 1 msk torkad timjan (eller några kvistar färsk) 1 msk honung och lite salt. Låt nu detta puttra i 10 minuter, och smaka sedan av med salt. Häll upp vitlöksklyftorna i en skål och servera tillsammans med grädden som de kokts i. Den är ju också jättegod! 

20191230_180220

…och så till den karamelliserade svartroten; ta, en förpackning (7-8 rötter). Skala noga och skär dem i bitar om 5-7 cm. Stek i 2 msk olja tills de är gyllenbruna och börjar bli mjuka. Häll på 2 tsk timjan och 70 g messmör. Låt koka ihop tills såsen blir tjockflytande. Höj värmen på plattan precis mot slutet, så att de karamelliseras med messmöret och blir lite bruna, men passa dem noga, så att de inte bränns.

Då hoppas jag att ni fått lite inspiration och att ni får en härlig nyårsafton imorgon! 🥰

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *