Pisto – eller grön­saks­röra med poche­rade ägg

En Pisto är en spansk rätt och är egentligen pocherade ägg i en grönsaksröra som påminner om ratatouille, men jag gjorde min egen variant och gjorde en grönsaks- och champinjonröra med grön, gul och röd paprika och lök, som fick puttra tillsammans med en god fond och en deciliter portvin. Det blev en riktigt fin och fyllig smak! Vi stekte chorizo till, för att få lite hetta, men vill man ha det vegetariskt så kan man såklart utesluta den och tillsätta chili i grönsaksröran istället  🙂 .

paprikor

Shakshouka (4 portioner):
350 g gul lök (2 st stora)
400 g champinjoner
500 g paprikor i olika färger (~ 4 st)
500 g tomater i tärningar
2 tsk vardera av torkad timjan, rosmarin och basilika
50 g barbecuesås med röksmak
60 g grönsaksfond om man vill ha vegetariskt, annars kalvfond
1 dl portvin
2 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
Salt och svartpeppar efter smak

Hacka lök, champinjoner, paprikor och tomater i grova bitar och stek i smöret tills allt blivit riktigt mjukt. Häll på fond och portvin och låt koka upp och puttra en stund, så att alkoholen kokar bort och smakerna “sätter sig” lite. Häll i barbecuesåsen och rör om. Strö på vetemjölet, lite i taget, och rör ner så att det tjocknar. Här kan man nöja sig, och hoppa över creme fraichen om man inte vill ha mjölkprodukter i, men här hemma blir ingen ledsen om man har en lite klick creme fraiche eller grädde i maten 😉 .

När man smakat av röran och tycker att den är bra, så gör man en liten grop i röran med en slev, och häller i ett ägg. Sedan tar man så många ägg man vill ha, och lägger dem i vars en grop i röran, lägger på locket och låter dem tillagas i några minuter. Sedan är det bara att plocka fram en djup tallrik och fiska upp ett ägg och lite grönsaksröra och njuta! Det här är verkligen supermat som mättar bra! Blanda i lite stark korv direkt i tallriken, om ni vill ha det. Jag valde en nötchorizo med mycket chilihetta, så jag tog ingen chili i själva röran, för det hade blivit lite för mycket av samma smak.

shakshouka2

Näringsinnehåll för grönsaksröran (utan ägg; äggen kan man räkna separat):
60 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,5 g
Fett 3,4 g
Protein: 1,4 g

1 ägg: 75 kcal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *