Hel ugnsbakad rotselleri – godare än det låter!

on

I höstas köpte jag Myllymäkis kokbok “Grönsaker; tillbehör och garnityr” och den kan jag verkligen rekommendera som inspirationshöjare! Snygga bilder som attan, och roliga, enkla rätter med grönsaker och rotfrukter. Det är ju ändå tillbehören som är det viktiga när man gör en fin middag. Det är det man kan utveckla och göra lite roligare. Sedan kan man ju använda vissa av dem som huvudrätt istället om man vill köra vegetariskt eller veganskt. Fiffigt! Ibland behöver man ju som sagt lite inspiration, och det som inspirerar mig mest är fina bilder. Det räcker oftast att surfa runt lite på matbilder på Pinterest eller Instagram, så får man massor av inspiration!

rotselleri-i-ugn

Jag valde att först prova den helstekta rotsellerin, för rotselleri brukar ju bli så gott när man ugnsrostar den i bitar. Detta blev dock en helt annan upplevelse, både smakmässigt och konsistensmässigt, än vad jag förväntat mig. Kul! När man lagar mat mycket och ofta, är det inte så ofta man blir förvånad över resultatet, men det här blev annorlunda än vad jag trott. Framförallt smaken var annorlunda än vad jag förväntat mig; den blev lite syrligare och mindre kryddig än vad den blir när man rostar den i ugnen i bitar.

ugnsbakade-morotter

Man smorde in den med smör och salt innan man ställde in den i ugnen, och sedan fick den bakas på  220 grader i 10 minuter, och sedan på 175 grader i 60 minuter (tiden är ju lite beroende av hur stor den är förstås). Sedan var det bara att skiva upp den i tjocka skivor, strö över flingsalt, riven parmesanost, hackade rostade hasselnötter och ringla över en god olja. Jag ugnsrostade hela morötter samtidigt också, sedan kan man ju välja om man vill äta det som det är, eller om man vill ha det som ett tillbehör. Det funkar vilket som, tycker jag! Vill man ha det veganskt, undviker man ju bara att smörja in sellerin i smör, och väljer istället en god olja.

ugnsbakad-rotselleri-i-skivor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *