Skaldjurspasta idag!

Idag på jobbet blev jag så himla sugen på pasta, skaldjur och koriander, så jag blev tvungen att cykla in om affären på vägen hem och köpa ingredienser så att jag kunde göra något gott av det. Ibland kan jag känna smaken av maten innan jag ens lagat den. Men visst, efter alla dessa år av matlagning, så borde man väl ha lärt sig hur de flesta sakerna smakar tillsammans, så det är väl egentligen inte så konstigt 🙂 . Men det utvecklas fortfarande, tycker jag, och det är inte så dumt. Jag kan se en bild och känna smaken av det jag ser på bilden. Både bra och dåligt, faktiskt. Man blir ju så himla sugen om det ser gott ut. Man får låta bli att titta på efterrätter och kakor hela tiden då 😉 .

Men, som sagt, idag blev det en krämig tomatsås med räkor, musslor, färsk koriander och ingefära, som vi serverade till färsk pasta; väldigt fräscht och gott! Räkorna var stora inlagda räkor i lag, och musslorna var också inlagda i lag. Det funkar alldeles utmärkt att ha i sås och går ju så mycket snabbare än att köpa oskalade och skala först. Det är ju ändå vardag! Jag gjorde tomatsåsen med allt utom grädden först, men sedan blir ju de flesta såser godare med en skvätt grädde i 🙂 . Men det gör ni ju såklart som ni vill! Man sparar ju en del kalorier på att hoppa över grädden, men man förlorar lite i fyllighet, så det är en avvägning man får göra, helt enkelt!

Skaldjurssås (6 portioner):
50 g av det gröna från salladslöken
200 g riven sötpotatis
1 paket krossade tomater med vitlök
50 g röd pesto (pesto rosso)
20 g färsk ingefära i tärningar
35 g sweet chilisås
2 dl vispgrädde
1 kruka färsk koriander
400 g räkor (skalade)
170 g musslor
Salt och cayennepeppar efter smak

Skär av det gröna från en bunt salladslök och skiva det grovt. Riv sötpotatisen på den grova sidan på rivjärnet. Stek sötpotatis och lök i smöret i några minuter och häll sedan på de krossade tomaterna och peston. Hacka ingefäran och lägg i denna tillsammans med sweet chilisåsen, och låt allt puttra i 10 minuter – en kvart, så att sötpotatisen blir ordentligt mjuk. Blanda ner grädde och krydda med cayennepeppar. Blanda sist ner räkor och musslor och rör om. Låt skaldjuren bara precis bli varma, och servera sedan till färsk pasta i djupa skålar. Både gott och snyggt!

skaldjurspasta3

Näringsvärde för såsen:
131 kcal/100 g
Kolhydrater: 6,8 g
Fett: 8,6 g
Protein: 7,5 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *