Jag köpte en butternutpumpa häromdagen och tänkte att man kunde använda den i en vegetarisk gulaschsoppa. Grytan jag gjorde kanske påminner lite om gulasch…fast ändå inte, men god blev den iallafall! :). Sedan slumpade det sig som så att den blev vegansk, så nu funkar receptet som det är för er som är veganer också :). Det är massor av smak och den mättar bra, så den kommer nog att få följa med i lunchlådan på jobbet några dagar den här veckan!
Oh, och jag måste passa på att tipsa om en fantastisk smaksättare som jag såg i ett japanskt recept för ett litet tag sedan, och bestämde mig för att prova. Den kallas Fu Chi, och är en fermenterad sojabönspasta med chili, lite som misopasta, fast mer smakrik och stark. Jag hittade den på City Gross, men den finns säkert i många andra, vanliga matbutiker.
Vegansk gryta med butternutpumpa (6 portioner):
1 stor Butternutpumpa (1300 g; ~850 g skalad och tärnad)
700 g potatis
2 gula lökar
1 msk rapsolja att steka löken i
1 medelstor, grön squash (350 g)
150 g Ajvar Relish
3 stora vitlöksklyftor
1,5 msk paprikapulver
1 l vatten
1 svampbuljongtärning
2 grönsaksbuljongtärningar
70 g tomatpuré
1 tsk chili/bönpasta (Fu Chi)
2 lagerblad
1 msk japansk soja
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk malen koriander
60 g sweet chilisås
Skär Pumpa, potatis och squash i ungefär lika stora tärningar (~1,5 – 2 cm)- Hacka lök och vitlök. Stek först lök och vitlök i oljan i en stor gryta (5 liter) tills den blivit lite genomskinlig och lägg sedan i pumpa- potatis- och squashtärningarna. Rör om. Häll i Ajvar och paprikapulver och häll sedan på vattnet tillsammans med buljongtärningarna. Låt koka upp. Häll i tomatpuré, sojabönspasta, sweet chilisås, soja och alla kryddorna. Låt puttra under lock tills potatisen blivit mjuk. Smaka av med svartpeppar och ev. lite aromatkrydda.
Servera med en bit gott surdegsbröd och en klick creme fraiche eller motsvarande veganskt alternativ. Till lunch kommer jag nog att äta den som den är 🙂
Näringsinnehåll/100 g:
46 kcal/100 g
Kolhydrater: 8,9 g
Fett: 0,8 g
Protein:1 g