Mera grönkål!

on

Igår var vi på julbord med jobbet, så det blev en äta-vad-du-vill-dag igår istället för till helgen den här veckan. Mycket trevligt var det, med en hel del roliga diskussioner om mat och ätande. Det blir ju gärna en del fokus på mat när man är på julbord 🙂 . Det fanns såklart stuvad grönkål på julbordet, och det är ju så himla gott! Som tur var så hade jag en påse grönkål hemma, som jag kunde göra något kul av idag. Så det blev grönkål idag också! Jag tänkte att det skulle bli en riktig näringsbomb, så det blev en röra på grönkål, salladslök, sötpotatis, majs, edamamebönor och squash…och knaperstekt bacon och hyvlad parmesanost som jag rörde i på slutet. Det blev också väldigt gott! Jag kanske får ta med mig någon sådan här grönkålsröra till julbordet i år, så får vi se om det blir uppskattat 🙂 . Fast det borde bli det; vad finns det att inte gilla?

gronkal-pa-bank

Grönkålsröra med sötpotatis (4-5 portioner):
100 g grönkål (1 påse à 200 g blir strax över 100 g repad grönkål)
2 medelstora sötpotatisar (430 g kokt potatis)
250 g edamamebönor (färska sojabönor)
50 g salladslök (3-4 lökar)
130 g grön squash (1 liten)
20 g smör att steka grönkålen i
140 g majskorn (1 liten burk)
100 g hyvlad parmesanost
2 pkt bacon

Till servering:
En klick creme fraiche

Knaperstek baconet och låt rinna av i en sil. Tärna sötpotatisen och koka tills den precis är mjuk; prova med sticka. Repa grönkålen så att alla hårda stjälkar går bort. Stek grönkålen i smöret och häll sedan i tärnad squash och låt steka med i några minuter. Häll i majs och edamamebönor och rör om. Salta lätt.

gronkal-med-majs-och-bonor

När sötpotatisen är klar; häll i tärningarna och blanda med grönkålsröran. Häll i baconet och salladslöken och rör om. Avsluta med att hyvla över parmesanosten och låt det bli lite varmt. Så himla enkelt…och så härliga färger! Servera med en klick creme fraiche; det är jättegott till!

Näringsinnehållet är:
143 kcal/100 g
Kolhydrater: 9,0 g
Fett: 7,7 g
Protein: 7,9 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *