Ta vara på råvar­orna – tomat­marmelad!

Jag tycker ju inte att man ska slänga mat. Framförallt eftersom det faktiskt har gått åt en massa energi för att producera de varor som man köper hem och för att man då belastar miljön extra genom att bara kasta maten, men även för att det såklart kostar pengar. Onödigt på många sätt.

Nu hade jag några tomater som började se lite trötta ut, men det var inget fel på dem egentligen. Man kan ju göra en god pastasås på dem, men det var inte tillräckligt stor mängd för att det skulle kännas riktigt lönt. Så det blev en jättegod tomatmarmelad. Den är helt perfekt att ha till ostar på ostbrickan, på en rostad smörgås till helgen, eller så kan man ju alltid hälla upp den i en fin burk och ta med sig bort som en liten gå-bort-present. Jag rekommenderar er att prova den till en bit god, lagrad ost, typ Appenzeller, Gruyére eller Rotterdam, fast då kommer ni inte att vilja ge bort den, förstås :). Det här blev en ganska liten mängd eftersom det var de tomater som jag behövde använda upp, men det går såklart bra att dubbla satsen om man vill.

korsbarstomater

En liten burk tomatmarmelad:
300 g tomater i små bitar
2 dl socker
1 kanelstång
1/2 vaniljstång (eller ett par-tre teskedar fint vaniljsocker)
1 tsk citronsyra

Koka marmeladen i ungefär 30 minuter och gör marmeladtestet genom att hälla ut en tesked marmelad på en tallrik och dra med skaftet på teskeden genom marmeladen, så att det blir ett mellanrum. När marmeladen inte flyter ihop över mellanrummet, så är den klar. Hoppas att ni gillar den lika mycket som jag gör!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *