Jag brukar kika på de små, fina endiverna i butiken och har funderat över vad man skulle kunna göra med dem. Sist vi var och handlade, så köpte jag hem två huvuden, och tänkte att om jag har det hemma, så kanske jag blir inspirerad till att använda dem, och hittar på ett recept där de passar in. Japp, det funkade faktiskt! Jag skar upp dem, stekte dem i smör, citron och lite japansk soja, och sedan smulade jag över gorgonzola och hällde på grädde! Voilá! Världens snabbaste lyxmat! Jag får nog säga att den här rätten kändes väldigt lyxig med sina enkla, rena och fylliga smaker. Det här tänker jag servera till gnocci – gärna hemgjorda om man vill göra sig till lite; recept finns här på bloggen – fast det går att köpa färdig också om man har lite bråttom 😉 . Men om jag skulle bjuda gäster på det, så skulle jag nog välja att ha hemgjorda gnocci; det smakar ju ändå ganska mycket bättre! Det här är ju ingen smalmat förstås; men vill man hålla igen, så får man bara hålla koll på mängden istället. Det går ju alldeles utmärkt. Det mättar nämligen
väldigt bra 😉 .
Smörstekta endiver med gorgonzola och grädde (2 – 3 portioner):
2 st endiver (300 g)
30 g smör
1 msk pressad citron
0,5 msk japansk soja (Kikkoman)
3 dl vispgrädde
Skär av stammen på endiverna och ta loss bladen. Dela stora blad en gång på tvären, och behåll de små bladen hela. Smält smör och häll i citronsaft och soja, och lägg sedan i endiverna, och låt steka i ett par minuter. Smula över gorgonzolan, häll på grädden och låte sedan puttra i några minuter tills osten smält. Rör om försiktigt, men inte så att osten blir helt jämnt fördelad; det får gärna vara lite bitar kvar. Smaka av om endiverna är lagom mjuka – det ska vara lite tuggmotstand kvar. Servera med färska gnocci med en bit surdegsbröd att doppa i en riktigt smakrik olivolja med salt i. Lyx, lyx 🙂 .
Näringsvärde/100 g:
264 kcal/100 g
Kolhydrater: 3,2 g
Fett: 26,5 g
Protein: 4,7 g