Sjukt god köttfärspaj!

Köttfärspaj är ju en enkel och god rätt, som kanske inte är så spännande alltid. Men jag måste nog säga att den här blev riktigt bra! Härligt fyllig smak och krämig konsistens! Den är värd att provas, helt enkelt! Hemligheten är nog att jag river sötpotatis fint och blandar ner i färsen. Sedan använder jag ju fläskfärs, vilket ger en helt annan konsistens och inte grynigheten som hos nötfärs. Den är ju också mycket mildare i själva köttsmaken, vilket gör att övriga smaker framträder mer. Vill man inte ha fläskfärs, så kan man ersätta det med kycklingfärs, eller såklart nötfärs om man hellre vill det.

paksoi-narbild

Köttfärsröra till paj (6 portioner):
700 g färs
400 g finriven sötpotatis
200 g finhackad Pak Soi (bara det vita)
65 g Bongs kalvfond
20 g sweet chilisås
1-2 msk kinesisk soja
1,5 msk torkad timjan
3 dl creme fraiche (34 % fett)
Smaka av med lökpulver, svartpeppar och cayennepeppar
Om ni vill; dekorera med färsk timjan på toppen vid servering
Servera med en fräsch, klassisk grönsallad på romansallad, tomat, gurka och röd paprika.

Stek färsen och finfördela den ordentligt. Riv sötpotatisen fint och blanda ner i den färdigstekta färsen. Skär av det tjockaste, vita på Pak Soi:en och hacka det fint. Blanda ner även detta i färsen. Häll på kalvfond, chilisås, soja och timjan och rör om. Lägg i creme fraichen och rör om ordentligt. Låt puttra en kvart-tjugo minuter, så att sötpotatisen är riktigt mjuk, och att det är som en krämig röra. Smaka av med Lökpulver, svartpeppar och cayennepeppar.
Häll färsröran i en ugnsfast form. Skär smördegen i långa band, och lägg som ett flätmönster ovanpå röran. Pensla degen med uppvispat ägg. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 minuter eller tills degen har fått fin färg. Servera med en blandad sallad.

kottfarspaj-med-smordegsflata

Näringsvärde för färsröran:
201 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,7 g
Fett: 16,2 g
Protein: 8,6 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *