Idag upptäckte jag att jag hade en massa crème fraiche som behövde användas upp. Ett angenämt problem, förstås – speciellt om man frågar min man som tycker att creme fraiche är ungefär det godaste som finns. Jag är faktiskt böjd att hålla med honom lite grann, för det finns ju få saker som kan piffa till en rätt så som en klick creme fraiche 🙂 . Nu blev det dock en stor klick, eftersom det fanns en del kvar. För att dryga ut och få med lite nyttigheter, så rev jag ner både morot och vitkål, och lade till rödlök och färska och soltorkade tomater. Sedan slänger man i en massa creme fraiche och vips så har man en god och mättande sås/röra att ha till pasta eller bara mer riven vitkål om man vill. Vi hade även ugnsbakad lax till, och det passade verkligen jättebra!
Crème fraiche-röra med grönsaker (4-5 portioner):
160 g morot (en stor)
180 g rödlök (2 st små-medelstora)
150 g vitkål
50 g soltorkade tomater
250 g färska tomater
20 g smör att steka i
20 g pesto
20 g sweet chilisås
6 dl crème fraiche
Servera med pasta eller riven vitkål, och ugnsbakad lax som bakats till 49 grader i ugnen på 120 grader. Använd alltid stektermometer även till fisk. Det finns få saker som är tristare än torr fisk.
Riv moroten och strimla vitkålen fint. Hacka rödlöken grovt och häll allting i en stor stekpanna. Stek i smöret i några minuter. Hacka tomaterna (både de färska och torkade) och lägg i pannan. Rör runt och låt allt bli lite mjukt. Häll i pesto, sweet chilisås och créme fraiche och rör om. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt. Klart!
Näringsvärdet för såsen/röran blev:
189 kcal/100 g
Kolhydrater: 7,2 g
Fett: 16,8 g
Protein: 2,6 g
Lax:
160 kcal/100 g
Kolhydrater: 0 g
Fett: 11 g
Protein: 17 g
Om man då äter som jag gjorde idag, så blev det:
140 g sås: 263 kcal
100 g kokt pasta: 128 kcal
60 g ugnsbakad lax: 96 kcal
5 g riven parmesan: 18 kcal
Näringsvärde för hela måltiden:
506 kcal
Kolhydrater: 36 g
Fett: 31,7 g
Protein: 19,5 g