Gulasch­soppa med kött­färs

Oh, jag har varit sugen på gulaschsoppa jättelänge och idag blev det av att göra den. Det var lite kallt och ruggigt idag, så det passade perfekt med en värmande soppa. För att få till lite extra nyttigheter, så rev jag i en rejäl bit vitkål. Den ger ju lite tuggmotstånd och mycket fibrer och C-vitamin, och så är det ju gott dessutom 🙂 .

riven-vitkal

Här är receptet på en femlitersgryta full med soppa; tycker man att det är lite väl mycket, så gör en halv sats. Då blir det ändå 6 portioner.

Gulaschsoppa med köttfärs (10-12 portioner):
400 g riven vitkål
2 gula lökar
20 g smör att steka i
1200 g fint tärnad potatis
1 kg köttfärs
2 burkar krossade tomater
8 msk kalvfond
5 dl vatten
70 g sweet chilisås
1 dl vispgrädde
Smaka av med salt, peppar, lökpulver och chilipulver

potatistarningar

Stek köttfärsen och häll sedan ner den i en stor gryta. Riv vitkålen och finhacka löken. Stek lök och vitkål i smöret och häll även detta i grytan. Tärna potatisen fint (1×1 cm tärningar) och häll i grytan. Häll på vatten och fond och rör om. Tillsätt paprikapulver och sweet chilisås. Häll i grädden. Smaka av med salt, peppar, lökpulver och chilipulver. Låt stå och puttra tills potatisen är mjuk. Smaken blir fantastisk när den har fått stå och puttra en stund. Servera gärna med en bit lantbröd och en klick creme fraiche i soppan.

Näringsvärde:
75 kcal/100 g
Kolhydrater: 6,1 g
Fett: 3,7 g
Protein: 4,2 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *