Så här gör jag sushi!

Jag gjorde sushi i helgen, och jag tänkte att jag kunde dela med mig av hur jag brukar göra. Alla har väl sin favorit och sitt sätt att göra det på, men det här är min favorit. Jag brukar göra sjögräsrullar (maki) och sashimi, dvs. hela bitar av rå fisk som man doppar direkt i soja-wasabiblandningen. Makin gillar vi här hemma bäst när det är riktigt mycket fyllning och bara ett tunt lager ris. En sak som man absolut inte får glömma att ha i, är färskost (typ Philadelphiaost)! Det är verkligen sjukt gott! Efter att vi provat det en gång, så har vi alltid det i. Det blir liksom lite bättre, lite kladdigare, och med en svag syra som är oslagbar tillsammans med sojan 🙂 .

sushi3

Jag brukar alltid rulla ihop makin med händerna. Det finns ju små bambumattor som man kan använda för att få dem riktigt jämna och fina, men eftersom jag inte hade någon sådan när jag började lära mig att göra sushi, så har jag aldrig vant mig vid att använda en sådan. jag tycker att man känner bättre med händerna när makin är lagom hårt rullad.

sushi6

Jag börjar med att bre ut ett tunt lager ris på noribladen och brer sedan ut en tunn sträng wasabi med fingret, längs med rullen, där fyllningen ska ligga. Sedan lägger jag på en hel salladslök – detta är också ett måste och ger ett fint, krispigt tuggmotstånd till makin.

sushi4
Efter det så lägger jag en sträng med färskost längs med salladslöken, ungefär lika tjock som löken är. Sedan lägger jag på avocado i klyftor och/eller gurkstavar, och sist lax i tjocka, långa bitar och/eller nyskalade räkor. Sedan är det “bara” till att rulla ihop! Rulla så att det blir en hård, fast rulle. Om rullen blir för löst rullad, så faller fyllningen ut när man skivar upp den och när man ska försöka äta den. Gott iallafall, men lite stökigt när man ska försöka doppa i soja och wasabi 🙂 .

 

2 Comments Add yours

  1. Rosa Tangaspeedos says:

    Jag är urdålig på att lägga vettiga kommentarer, skulle tom kunna vara premiär för mig att visa mig på Internet sen IRC va populärt 1998, men jag gör ett försök. Blir direkt sugen att göra sushi, men frugan tycker det är för sent och säger att laxen inte ska tinas i micron. Bilderna kommer vara mycket till hjälp!

    1. Marie says:

      Haha! Jag kan inte ens komma på vad IRC var, men det här gick ju bra! ? Håller nog med frun dock; tina i mikron är nog en jättedålig idé! Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *