Efter att ha gjort flädersaften klar, så tog jag tillvara på citronerna som legat med i saften, och gjorde, tillsammans med ett par citroner till, och lite extra flädersaft, en jättegod citron- och flädermarmelad. Hoppas att ni också gillar den! Det blir en ganska försiktig flädersmak, så vill man att det ska smaka mer fläder, så kan man förstås byta ut en större mängd av vattnet mot sin färdiga flädersaft.
Citron- och flädermarmelad (1,2 kg):
2 citroner som legat blöt med flädern
2 citroner till 🙂
eller
4 citroner(~700 g)
850 g strösocker
7 dl vatten
3 dl koncentrerad flädersaft
7 g citronsyra (om man vill, för längre hållbarhet)
Om du precis har gjort flädersaft; plocka ut citronerna och lägg dem i en rymlig gryta och dela sedan de andra två citronerna i fyra delar på längden och skiva tunt. Eller skiva fyra citroner tunt. Lägg dem i en rymlig gryta (gärna en 5-litersgryta) och häll på socker, vatten och flädersaft. Låt koka på låg-medelvärme under lock i 50 minuter. Ta av locket, och om du vill, blanda i citronsyra. Koka sedan kraftigt i 20 – 25 minuter. Prova att göra marmeladtestet. Häll upp på rengjorda burkar och låt svalna innan du sätter in dem i kylen. Jag testade och den var god till ost :). Jag gissar att den är väldigt god på en rostad smörgås också!