Idag blir det riktig smalmat! Det kanske kan passa bra efter en helg när man ätit lite för mycket onyttigheter, eller om man bara vill hålla igen lite extra. Man kan ju förstås också göra den bara för att den är god 😉 . Inspirationen har jag hämtat från en gammal asiatisk kokbok som jag köpt på antikvariat, och den har riktigt roliga recept, men framförallt bra tips som jag ofta använder mig av även i annan matlagning. Det här är en soppa som är lite sådär simmig, som jag kommer ihåg att man alltid fick på kinarestaurang när man var liten. Jag gillar det där simmiga, och det får man genom att ha i en redning med potatismjöl och vatten, så att buljongen tjocknar lite. Har man svårt för den simmiga konsistensen, så hoppar man bara över det momentet, men personligen så tycker jag att man förlorar den där speciella känslan som den här soppan har då 🙂 .
Asiatisk squashnudelsoppa (4 rejäla portioner):
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
30 g misopasta
1 stor rödlök (120 g)
400 g squash strimlad till “nudlar” (2 medelstora gröna squash)
200 g rökt fläskfilé eller annat rökt kött
80 g sockerärter
100 g keso
150 g körsbärstomater
1 msk japansk soja
2 msk potatismjöl utrört i lite vatten
Koka upp buljongen och tillsätt misopastan. Skär rödlöken i halvmånar och lägg i buljongen. Tärna fläskfilén och strimla squashen till “nudlar”. Lägg även detta i buljongen. Skär sockerärterna i halvor och körsbärstomaterna i kvartar. Lägg i dessa plus keson. Häll i sojan och rör om. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll i grytan – se till att röra hela tiden, så att det lite blir klumpar (det kan då blir som geléklumpar i soppan och det blir ju inte lika bra). När soppan tjocknat (det tar någon minut, bara) så är den klar att äta. Otroligt enkelt och snabbt!
Näringsinnehåll:
32 kcal/100 g
Kolhydrater: 3,0 g
Fett: 0,9 g
Protein: 3,3 g