Nu har jag experimenterat och testat lite olika grejer att ha som fika eller godis, och nu har jag faktiskt kommit fram till en variant som jag tycker blir riktigt bra! Dadlar är sötningen i de här bollarna, men de smakar verkligen nästan likadant som klassiska chokladbollar, fast utan smörsmaken, förstås. Man kan inte få allt! En nypa salt i smeten kompenserar för saltet i smöret som man har i vanliga fall, och det fungerar finfint! Jag gillar ju salt i choklad, men även min man som inte gillar det, tyckte att det här var gott! Både sonen och mannen gillade dem skarpt, och det är ett bra betyg 🙂 .
Chokladbollar med dadlar och kokosolja (25 st á 10 g st):
2 dl havregryn
2 msk kakaopulver
1 msk chiafrön
4 msk kokosolja
7 färska dadlar
lite salt; smaka av så att du tycker att det känns lagom. Jag tog nog 2 krm kan jag tänka mig.
Kokosflingor, att rulla bollarna i
Plocka ur kärnorna från dadlarna. Ta färska dadlar, för de torkade är lite för hårda i konsistensen för att det ska bli gott i de här bollarna. Häll alla ingredienserna i en matberedare och kör tills allt blandats till en jämnt smet. Det blir som en smulig smet, men det går lätt att trycka ihop dem till bollar. Om du tycker att smeten är lite för torr, så tillsätt lite vatten, men akta så att det inte blir för löst. Väg upp 10 g för varje boll. Rulla bollarna i kokosflingor. Fredagsmys? ?
Näringsvärde / boll:
43 kcal / st
Kolhydrater: 3,9 g
Fett: 2,7 g
Protein: 0,6 g