Lax, färskpotatis och grön sparris – det är en riktigt bra kombo! Jag hade köpt ganska mycket kallrökt lax, och efter att vi ätit det till middag med avocado, färskpotatis och ägg, så fick vi en hel del över som behövde användas upp. Man måste ju variera sig, så det blev en ny rätt med nästan samma ingredienser, fast på ett annat sätt 🙂 . Paj verkade ju vara en bra idé, men så orkade jag inte göra pajdeg, så det blev en pudding istället. Som paj, fast med bara fyllning! Dessutom så blir det ju lite nyttigare på det viset 🙂 . Jag tärnade ost och hade i också; det blir bättre än när man river den, tycker jag. Det smakar liksom mer av osten då. Visste ni förresten att det är sjukt mycket protein i parmesanost? 32 g protein i 100 g ost; det är inte illa! Detta kan man jämföra med nötkött som ligger på ungefär 21 g/100g, och kycklingfilé som ligger på 23 g/100 g. Sedan innehåller den ju även en del fett, men man kanske inte alltid tänker på att det är mer protein i parmesan än i kött.
Laxpudding (till en normalstor pajform):
300 g kokt färskpotatis
200 g kallrökt lax
70 g salladslök
120 g goudaost
80 g parmesanost
130 g sparris
3 ägg
3 dl mjölk
Sallad:
Gurka
Röd paprika
Sockerärtor
Körsbärstomater
Cantaloupemelon
tärna färskpotatis, ost och lax och skiva salladslök och sparris grovt. Smörj en pajform med ett tunt lager olja och häll i alla de skurna/tärnade ingredienserna och rör om med händerna så att det blandas jämnt. Vispa ihop ägg och mjölk och häll över de andra ingredienserna i formen. Salta inte i äggblandningen; det räcker gott och väl med saltet från laxen. Sätt in i ugnen på 180 grader i 40 minuter. Servera med en sallad på gurka, röd paprika, sockerärtor, körsbärstomater och cantaloupemelon.
Näringsvärde för pajen:
157 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,9 g
Fett: 9,2 g
Protein: 11,9 g