Be­cha­mel­sås med sparris och röd pap­rika

on

Jag funderade på om det kanske kan bli lite mastigt att bara ha vispgrädde och creme fraiche i såserna jämt och om man skulle kunna göra en lite lättare sås med lite mjölk och lite grädde som ändå är krämig och fin. Det är ju klart att man kan! Men man blir lätt lite lat när man börjar använda fullfeta produkter, för allt smakar ju så gott och det är så enkelt. Men bechamelsås är ju jättegott! Så varför inte använda sig av samma sås som bas till en fin sås med grönsaker och kött i – jo, det gick ju alldeles utmärkt förstås! Både sparrisen och den röda paprikan är ju dessutom som bäst nu; mycket smak och fint krispiga. De passar perfekt i en sås som känns lite somrig. Sedan kan man ju välja vad man vill ha för tillbehör; jag är alldeles säker på att det funkar precis lika bra oavsett om man väljer ris, pasta, blomkålsris, squashnudlar, broccoli eller bönpasta. Jättegott vilket som!

Bechamelsås med sparris och röd paprika (4 portioner):
20 g smör
165 g gul lök
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2,5 msk vetemjöl
250 g rökt fläskfilé (eller annat rökt kött)
240 g röd paprika (1 stor)
160 g färsk grön sparris
45 g riven parmesan

Skär löken i tunna klyftor och stek i smöret i en stekpanna. Häll på grädde och mjölk och släng i fläskfilé i små tärningar. Skär paprikan i ganska grova bitar och sparrisen i 2-3 cm bitar. Lägg ner paprika och sparris och rör om. Strö vetemjölet över grönsakerna (försiktigt så att det inte blir klumpar) och rör om så att det blir jämnt. Tänk på att inte strö mjölet direkt i såsen för så blir det klumpar. Låt såsen puttra så att den blir tjock, och häll sedan i finriven parmesan och rör om. Servera med valfritt tillbehör.

bechamelsas-med-sparris-och-paprika4

Näringsinnehåll:
142 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,0 g
Fett: 10,6 g
Protein: 7,2 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *