Färsröra med viltsmak

Nu är det säsong för kål och lök och rotfrukter i alla dess former. Då tänkte jag att det passade fint med ett vardagsrecept som utnyttjar de råvaror som är i säsong. Det kan man ju alltid försöka att tänka på. Inte nog med att det för det mesta är billigare att köpa sådant som är i säsong; det är dessutom då ofta närodlat, och då blir det bättre för miljön också.

Den här röran får lite viltsmak med hjälp av timjan och svartpeppar. Jag tänkte lite på när man steker renskav (gärna rökt renskav; det är riktigt gott, men lite svårt att få tag på)och häller på lite grädde eller creme fraiche, timjan, svartpeppar och enbär. Så gott och enkelt! Den rökta smaken får man av tärnad rökt skinka, och så rev jag ner lite sötpotatis för att få lite extra fyllighet. Resten av familjen var mycket förtjusta, så man får väl säga att det blev ett lyckat nytt recept idag 🙂

Savoykål3

Som det antyds i inläggets titel, så använde jag färs istället för skav och det blev kycklingfärs, som passar bra med sin milda smak eftersom det är så många andra smaker som trängs i den här rätten. Vi serverade med lite ris och en klick creme fraiche till, men vill man hoppa över riset så kan man strimla lite extra savoykål och äta rå till färsröran. Det är supernyttigt och gott!

Färsröra med viltsmak (4 portioner + en lunchlåda till dagen efter)
400 g kycklingfärs
200 g tärnad rökt skinka
20 g smör att steka lök och kål i
200 g fint strimlad savoykål
250 g riven sötpotatis
300 g lök (2-3 st)
4 msk kalvfond (Touch of taste från Bong)
1 dl creme fraiche
2 tsk torkad timjan
Salt och nyriven svartpeppar efter smak

Hackad lök5

Börja med att steka färsen och häll över i en djup tallrik när den är klar. Finhacka löken, strimla savoykålen fint och riv sötpotatisen grovt. Stek grönsakerna i smöret i en stor stekpanna (det tar mycket plats i början, men det kommer att krympa ihop mycket). När kålen och löken har börjat mjukna, häll tillbaka färsen i pannan och tillsätt kalvfond och timjan. Rör om ordentligt och stek några minuter till. Tillsätt creme fraichen och rör runt så att den blir helt jämnt fördelad. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med långkornigt ris och en klick creme fraiche, eller om du vill undvika riset; med strimlad savoykål till.

Näringsvärdet för färsröran är:
108 kcal/100 g
Kolhydrater: 7,8 g
Fett: 3,5 g
Protein: 12,0 g

Jag åt en portion på 250 g färsröra (270 kcal) och 100 g kokt ris (130 kcal) och hoppade över creme fraichen, men fördelningen kan man ju göra som man vill, såklart.
Totalt så blev min portion 400 kcal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *