Asiatisk nudel­wok med lax

Jahapp, nu blev det asiatiskt igen! Den här rätten blev både god och nyttig, så det är en perfekt rätt att göra extra av att ha till lunchlådor. Jag stekte cellofannudlar, squashnudlar, savoykål, lök och bambuskott med en massa goda kryddor. Jag provade äntligen “fem-kryddor”-pulvret som jag köpte för ett tag sedan och inte riktigt vetat vad jag skulle använda till. Fem-kryddor är en klassisk kinesisk kryddblandning och jag måste säga, nu när jag har provat, att den ger riktigt god och spännande smak. Den innehåller anis, fänkål, sichuanpeppar, kanel och ingefära, med vissa variationer, så det är några kryddor som man inte använder så ofta annars. Inte jag iallafall 🙂 . Men! Nu får jag ändra på det, helt enkelt. Man kan köpa det i butiker med asiatiska livsmedel, men jag har inte hittat det i någon “vanlig” matvarubutik ännu.

Det här blir fyra portioner nudelwok (plus någon extra matlåda)
1 tsk rapsolja att steka vitlöken i
4 vitlöksklyftor
200 g cellofannudlar
250 g squashnudlar (nudlar gjorda på två squash)
1 bunt salladslök i sneda skivor
100 g strimlad savoykål
200 g bambuskott
1 bit ingefära på ~50 g att riva
2 tsk fem-kryddor-pulver
4 tsk socker
2 tsk fisksås
1-2 tsk chiliflakes
3 tsk sesamolja
2 tsk Vegeta
2 msk japansk soja (typ Kikkoman)
Antingen så ät det som det är om du vill ha det vegetariskt, eller servera med ugnsbakad lax (49 grader på stektermometern när den är klar; ugnen på 100-120 grader). Fördelningen mellan andelen kolhydrater, fett och protein i måltiden blir förstås bättre om du lägger till laxen 🙂 .

Börja med att hacka vitlöken och stek den i oljan. Häll därefter i squashnudlarna, salladslöken i sneda skivor och savoykålen i tunna strimlor. Rör runt i några minuter så att squashnudlarna mjuknar lite. Squashnudlar gör ni genom att ta vanlig, grön squash, och strimla med en juliennejärn. Ta bara det yttersta lagret (och ett par tag till) sedan kan du spara resten av squashen och tärna ner i någon annan rätt en annan dag.

2016-08-29 17.42.13
Lägg cellofannudlarna (eller vermicellinudlar, som de också kallas) i varmt vatten och låt svälla. De ska alltså inte koka; det räcker att man lägger dem i varmt vatten och väntar några minuter, så suger de till sig en massa vatten och är sedan klara att användas. Lägg nudlarna i stekpannan tillsammans med det andra som du stekt tidigare, och häll även i bambuskotten.

Riv ingefäran och tillsätt den tillsammans med fem-kryddor, chiliflakes, socker, fisksås, japansk soja, sesamolja och Vegeta. Var lite försiktig med chiliflakes om du inte vill ha det alldeles för starkt. 1 tsk blir medium och 2 blir starkt. Tänk på att röra runt hela tiden, så att kryddorna blir jämnt fördelade; cellofannudlarna drar nämligen till sig all olja/soja/fisksås osv. direkt när man häller på det. Smaka av med salt och svartpeppar, och eventuellt mer soja om det behövs.

Näringsinnehållet för nudelwoken är:
71 kcal/100 g
Kolhydrater: 13,6 g
Fett: 1,7 g
Protein: 0,7 g

Näringsinnehåll i lax:
190 kcal/100 g
Kolhydrater: 0 g
Fett: 11 g
Protein: 17 g

Min portion blev:
350 g nudelwok: 247 kcal
100 g ugnsbakad lax: 160 kcal
Totalt: 407 kcal
Kolhydrater: 47,5 g
Fett: 17 g
Protein: 19,5 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *