Idag blev det verkligen en improvisera-fram-något-av-grejer-du-har-hemma-middag. Jag behövde använda upp en butternutsquash (eller -pumpa; vilket man nu säger) och funderade på om man skulle göra något med lite indiska kryddor idag. Det blev en vegetarisk gryta med butternutpumpa, morötter, vita bönor, tomater, grädde, lök och brysselkål (jag älskar brysselkål!). Smaken på såsen blev verkligen fantastisk, så jag kan absolut rekommendera den även om man inte brukar äta vegetariskt annars.
Här är mitt recept på vegetarisk gryta med indiska smaker:
1 butternutsquash
3 st stora morötter (~380 g)
2 medelstora gula lökar (~300 g)
300 g brysselkål
1 paket/1 burk krossade tomater
1 stor, färsk tomat (~125 g)
2 burkar stora, vita bönor (500 g)
4 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
2 dosor grönsaksfond (Fond du Chef)
3 dl vispgrädde
1 – 2 dl vatten eller mjölk att späda såsen med
2 tsk garam masala
1 msk orientalisk curry (den “vanliga” gula curryn)
1 tsk koriander
2 msk mango chutney
kanel, kryddnejlika, salt och svartpeppar efter smak
Börja med att tärna butternutsquashen och lägg den på ett bakplåtspapper i ugnen. Ugnsbaka i 200 grader tills den är helt mjuk; ungefär 25 minuter. Skär morötterna i stora tärningar och den gula löken i smala klyftor. Lägg i en stor gryta. Häll över krossade tomater och grädde och pressa över vitlöksklyftorna. Lägg i grönsaksfond och sambal oelek och koka upp allt. Häll i alla övriga kryddor och i med mango chutneyn. Låt allt koka i 20 minuter eller tills morötterna har börjat bli lite mjuka. Lägg i brysselkålen och låt koka i tio minuter – en kvart (känn efter så att de är mjuka). Häll i bönorna, den färska tomaten i tärningar och den ugnsbakade squashen. Om du tycker att såsen blir för tjock, så häll i lite vatten eller mjölk för att späda ut. Smaka av med lite kanel, kryddnejlika, salt och svartpeppar. Servera i djupa tallrikar med en klick gräddfil med honung i.
Näringsvärdet för grytan är:
97 kcal/100 g
Kolhydrater: 8,9 g
Fett: 5,3 g
Protein: 2,7 g
En portion på 380 g gryta (369 kcal) och 20 g gräddfil (28 kcal) ger totalt: 397 kcal.