Pytt i panna, fast bättre…

Japp, nu var jag tvungen att göra något mer med svartkål eftersom det var så gott förra gången. Idag har jag dessutom gått och varit sugen på potatis – tja, ibland ska man ju vara det också 🙂 . Det kändes iallafall som en bra idé att göra en pytt i panna fast på ett lite annorlunda sätt. Det blev alltså en pytt på potatis, svartkål, rökt skinka och salladslök, med klassiska tillbehör som stekt ägg och inlagda rödbetor.

Svartkålschips2

När jag ändå var igång, så var jag ju tvungen att prova göra svartkålschips eftersom jag fick tips om det när jag lade upp förra svartkålsreceptet på Facebook. Jag gnuggade kålen med lite rapsolja och saltade lätt, sedan lade jag dem på ett bakplåtspapper i ugnen i några minuter på 200 grader. Man får passa dem noga så att de inte bränns vid! Men oj, vad gott det blev! Det kommer jag att testa fler gånger. Kanske till helgen… Men jag ska vara lite extra försiktig med saltet, för det behövs verkligen inte mycket för att det ska smaka riktigt salt. Någon annan krydda, kanske? Man får prova sig fram, helt enkelt.

Det blev fyra portioner pytt med följande ingredienser:
700 g potatis
1 bunt salladslök (170 g)
20 g smör
150 g svartkål
250 g rökt skinka

Tärna potatisen och koka den så att den precis blivit mjuk. Strimla svartkålen i breda strimlor och stek i smöret tills den börjar mjukna. Häll på salladslöken skuren i tjocka skivor, och den tärnade skinkan och rör om. Häll i potatistärningarna och stek en liten stund på hög värme så att det får lite färg. Krydda med rikligt med nyriven svartpeppar, lite salt och Vegeta.

Salladslök halv hög

Servera med stekt ägg och inlagda rödbetor (och Piffi allkrydda på toppen)

Pytten innehåller 89 kcal/100 g och:
Kolhydrater: 12 g
Fett: 2,3 g
Protein: 5,5 g

Jag åt en portion bestående av 300 g pytt (268 kcal), ett stekt ägg (80 kcal) och 70 g inlagda rödbetor (28 kcal).
Totalt sett blev detta: 376 kcal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *