Idag var jag sugen på pasta, så det blev en jättegod, vegetarisk pastasås med både vanlig tagliatelle och squashpasta till. När jag strimlat utsidan av squashen med juliennejärnet (eller osthyveln om man vill ha lite bredare bitar) så tärnade jag resten av squashen och slängde i såsen. För att få en riktigt fyllig och krämig konsistens, så kokade jag morötter separat och mixade dem med stavmixern och hällde i såsen. Det och en skvätt grädde gör att såsen känns riktigt krämig och fin! Röksmaken kommer från rökkondensat (från Caj P) och det doftar grillat i hela köket när man häller i det 🙂
Här är receptet på krämig tomatsås med röksmak (6 portioner):
450 morötter (3 stora)
200 g gul lök (2 st)
15 g smör
2-3 klyftor vitlök
250 g champinjoner
260 g grön squash (2 små)
2 burkar/paket krossade tomater
1 liten burk majs (med spad)
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk rökarom (Caj P)
1 tsk vardera av basilika, timjan och rosmarin
1/2 tsk chiliflakes
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
Börja med att skära morötterna i små bitar och koka dem mjuka i saltat vatten.
Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek dessa i smöret tills löken är genomskinlig och börjar bli mjuk. Dela champinjonerna i bitar och stek med löken och vitlöken. Om du vill ha squashpasta; strimla den yttre delen av squashen och tärna resten. Lägg squashtärningarna i stekpannan och låt steka med i några minuter. Häll på de krossade tomaterna, kryddorna och rökaromen. Häll i majsen inklusive spadet – det smakar också majs och är synd att hälla bort. Krydda med salt, svartpeppar och Vegeta (om du vill). Låt puttra på låg värme en stund. Under tiden, ta de kokta morötterna och mixa med stavmixer rakt ner i kastrullen. Häll de mixade morötterna i såsen och rör runt. Tillsätt 2 dl vatten och 1 dl grädde och rör om tills allt blandat sig. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Klart!
Nu kan man ju steka på squashpastan och ta lite vanlig pasta och lite squashpasta. Det är gott att blanda och blir lite nyttigare än att bara ta vanlig pasta. Här gör man ju såklart som man vill och det går alldeles utmärkt att bara ta squashpasta om man vill ha en större mängd och spara in på kolhydraterna (eller tvärtom).
Näringsinnehållet för pastasåsen blev:
58 kcal/100 g
Kolhydrater: 5,5 g
Fett: 3,2 g
Protein 1,6 g
En portion på 300 g sås ger 173 kcal, 10 g parmesanost: 39 kcal, 100 g squashnudlar: 16 kcal, och 100 g kokt pasta: 128 kcal.
Totalt ger detta 356 kcal.