Ramen­soppa med till­behör

Åh, den här soppan har jag tänkt på länge, men det har varit svårt att få tag på udonnudlar, som är ett måste i den här rätten! Nu har jag dock hittat en liten affär som säljer dem, så nu behöver jag inte leta nästa gång 🙂 . Udonnudlar är gjorda av vete och är ungefär 1/2 cm tjocka och har en härligt mjuk konsistens. Man serverar dem i en riktigt god buljong med tillbehör såsom kokta ägg, salladslök och något sorts kött om man vill. Egentligen så ska man göra sin egen buljong, men det tar ju flera timmar, så det ställde jag mig inte och gjorde idag efter jobbet, precis. Det blev precis lika gott (tror jag iallafall) med Fond du Chef-buljong som man kokar med lök och kryddor en halvtimme medan man förbereder tillbehören och sedan tillsätter lite misopasta. Misopasta är en smet gjord på fermenterade sojabönor som används som bas i misosoppa och den är verkligen jättegod!

Det här blir 4 rejäla portioner ramensoppa:
Buljong:
1,5 l vatten
3-4 vitlöksklyftor, pressade
1 gul lök, grovhackad
3 dosor Fond du Chef kycklingbuljong
1 tsk Vegeta
Det yttersta gröna av en bunt salladslök
2 msk sweet chilisås
25 g misopasta

Kycklingfärs:
500 g kycklingfärs
2 tsk sesamolja
1,5 msk japansk soja

Tillbehör:
Salladslök, skuren på snedden (1 bunt)
Cashewnötter (~150 g)
Kokta ägg (1-2 st/person)
Ev. inlagd ingefära

Börja med att hälla alla ingredienserna till buljongen, utom misopastan, i en kastrull. Låt koka på medelvärme under tiden du förbereder tillbehören.

Ramenbuljong

Skär salladslöken i sneda, tunna skivor och lägg upp i en skål.
Blanda kycklingfärsen med sesamolja och soja och stek på hög värme. Se till att finfördela den så att det blir små, fina bitar. Stek tills bitarna nästan är lite knapriga; då är de som bäst till den här soppan.

Kycklingfärs

Koka äggen så att gulan fortfarande är krämig i mitten och dela dem i halvor att lägga i soppan.
Hacka cashewnötterna grovt och häll upp i en skål.

Sila buljongen och rör i misopastan. Lägg ner nudlarna i buljongen i ett par minuter för att värmas upp. De är klara att äta direkt ur förpackningen; de ska bara värmas upp. Fyll på med lite extra vatten om det kokt bort för mycket av buljongen.

Låt var och en bygga sin egen sopptallrik vid bordet. Jag brukar lägga upp buljong med nudlar i botten och sedan en liten hög med kycklingfärs i en kant, ägghalvor i en kant, salladslök i en kant och ingefäran i en kant och till sist strör man över cashewnötterna.

Nudlarna innehåller: 152 kcal/100 g
Buljongen: 11 kcal/dl
Cashewnötter: 590 kcal/100 g
Kycklingfärs: 130 kcal/100 g

Min portion idag blev:
50 g kycklingfärs: 65 kcal
130 g buljong: 15 kcal
18 g cashewnötter: 106 kcal
140 g udonnudlar: 213 kcal
Totalt: 399 kcal

2 Comments Add yours

  1. Magnus says:

    Var ligger den lilla affären? ☺️

  2. Marie Sydoff says:

    Haha! I Lund, i hörnet där Tullgatan och Södra Esplanaden korsar varandra. Dock finns det nog flera små butiker med asiatiska livsmedel i Malmö, som också säljer dem ?.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *