Ugnspannkaka är så himla gott, men problemet är lite som när man äter vanliga pannkakor – man kan ju äta nästan hur mycket som helst! Jag tänkte att om man då piffar till den med en massa fyllning i, som gör att man blir lite mättare, så borde ju problemet rätta till sig…
Jag köpte hem en butternutsquash (eller -pumpa; vilket man nu säger), och använde den till att “fylla upp” ugnspannkakan. Det blev jättegott! Den är ju lite söt i smaken och påminner om sötpotatis, men har en lite “lättare” konsistens. Jag gillar den jättemycket och den gjorde sig verkligen i en pannkaka 🙂 . Man måste dock ugnsbaka den först, så att man blir av med lite vätska, så att det inte blir rinnigt i botten på pannkakan. Strimlad lök och riven vitkål som har fått karamelliseras på svag värme var också en höjdare att ha i. I botten lade jag tunna skivor rökt fläskfilé och varvade med pumpa och lök, och sedan hällde jag äggstanningen över och bakade i ugnen i en halvtimme och sedan var det bara till att äta med lite rårörda lingon till!
Ugnspannkaka med butternutsquash (5-6 portioner):
2 gula lökar
150 g riven vitkål
20 g smör att steka i
500 g butternutsquash
300 g rökt fläskfilé
Äggstanning:
5 ägg
2 dl vetemjöl
6 dl mjölk (3 % fett)
1/2 tsk salt
Börja med att skära upp butternutsquashen och lägg bitarna på ett bakplåtspapper. Baka i 200 grader i 15-20 minuter. Strimla under tiden löken och riv vitkålen på grova rivskivan i matberedaren. Stek lök och vitkål mjuk i smöret på låg- medelvärme, salta lätt. Skiva fläskfilén tunt och lägg i botten på en ugnsfast form. Lägg den ugnsbakade butternutsquashen ovanpå fläskfilén, och lägg den mjuka lök- och kålblandningen överst. Vispa ihop äggstanningen och häll över alltihop. Sätt in i ugnen i 30 minuter på 200 grader. Servera med rårörda lingon.
Det här är jättegott, kan jag lova! Och så känns det sådär rejält, på något sätt; sånt som min mamma skulle ha kunnat laga när jag var liten, fast då skulle det förstås ha varit potatis istället för butternutsquash i. Det fanns ju inte ens butternutsquash då – inte här iallafall 😉
Näringsvärde:
101 kcal/100 g
Kolhydrater: 11,0 g
Fett: 3,5 g
Protein: 6,7 g