Det blev en köttgryta med gräddig svampsås till middag idag. Vi hade köpt skinkbiffar, som de kallade det i affären. Det var ju fortfarande vanligt fläskkött av skinka, men det var helt renskuret och bara till att skära i strimlor och marinera. Man behövde inte skära bort något alls! Precis den sorts kött som jag gillar 🙂 Vill man, så går det förstås alldeles utmärkt att byta ut köttet mot kycklingfilé, men det är ju en smaksak.
En riktigt god svampsås är ju alltid gott till fläskkött, men för att få in lite nyttigheter, så strimlade jag även i en massa vitkål och hade i ett par gula lökar. Fördelen med att ha strimlad vitkål i sådana här grytor är att den tillför en massa fibrer och vitaminer, samtidigt som den inte tar över smaken eftersom den är så mild. Dessutom så drygar den ut grytan och gör en mättare också. Finfint att hälla i de flesta grytor, faktiskt! Man kan ju även slänga i lite vitkål när man ska göra en slät soppa; bara för att dryga ut och få i fler nyttigheter.
Den här gången använde jag faktiskt inte bara vispgrädde i såsen, även om det förstås alltid blir godare. Det är ju ändå vardag! Hade det varit helg, så hade jag tagit bara grädde, för det blir såklart en mycket fylligare smak. Men det blev väldigt gott iallafall, och mottogs mycket bra av resten av familjen (det kan ju vara så att jag tillsatte en del sherry för att få till en fin fyllighet också). Det blev dessutom en jätteladdning, så mannen fick med sig en matlåda för en gångs skull 😉
Fläskgryta med gräddig svampsås (8 portioner):
900 g magert fläskkött av skinka
2 gula lökar
400 g strimlad vitkål
500 g champinjoner
20 g smör att steka i
2 tärningar svampbuljong
0,75 dl söt sherry (Harvey´s Bristol creme)
5 dl mjölk (3 %)
4 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl till redning
Marinad till köttet:
1 tsk socker
2 msk kinesisk soja
2 tsk bikarbonat
4 tsk Maizenamjöl
0,5 dl vatten
Svartpeppar
Tillbehör: kokt potatis
Börja med att strimla köttet i tunna strimlor och blanda med marinaden. Låt det ligga och marinera under tiden du förbereder resten.
Finhacka löken och strimla vitkålen tunt. Stek i smöret på medelvärme tills det börjar bli lite genomskinligt. Dela champinjonerna i kvartar och häll i pannan. Blanda runt och stek tills champinjonerna är tillagade. Salta och peppra lite lätt.
Strö över vetemjölet och blanda runt så att det inte bildas klumpar. Häll på mjölk och grädde. Smula över buljongtärningarna (det är viktigt att ta svampbuljong, för då får man till den där härliga svampsmaken) och häll i sherryn. Låt puttra medan du steker köttet. Hetta upp två tsk olja i en wokpanna och lägg i hälften av köttet. Rör runt hela tiden medan du steker (i ett par-tre minuter). Häll sedan ner köttet i grytan och gör på samma sätt för resten av köttet. När allt köttet är i grytan; rör om och smaka av med eventuellt lite mer soja, salt och peppar. Voilá! En enkel och fin vardagsrätt med en riktigt bra näringssammansättning! Servera med kokt potatis och eventuellt svartvinbärsgelé för lite extra piff.
Näringsinnehåll/100 g av grytan:
133 kcal/100 g
Kolhydrater: 4,9 g
Fett: 9,1 g
Protein: 7,7 g