Nudelwok med kyckling och svamp

on

Det känns roligt idag, för jag kom hem och hade ingen idé alls om vad jag skulle laga, och vi hade inte så mycket hemma, kändes det som; och ändå så blev det jättegott! Det är lite utmaning att försöka få ihop något av det man har hemma. Förr, när jag var lite mer ovan vid att laga mat, så planerade jag alltid först, sedan handlade jag, och sedan lagade jag det jag hade planerat. Nu gör jag bara så när vi ska ha gäster, så att jag helt säkert vet att det blir bra 🙂 . Men till vardags så är det kul att hitta på lite nytt utefter det man har hemma. Sedan har jag ju i och för sig en hel del hemma, som ni kanske märker när jag kryddar eller slänger ihop något “av det jag har hemma”.

Jag var på konferens för ett par veckor sedan, och då fick jag frågan om vilken min favoritingrediens är. Min första tanke var att det skulle vara helt omöjligt att välja en, men sedan insåg jag att det inte var så svårt. Salladslök är min absoluta favoritingrediens och jag har nästan alltid det hemma. Man kan ha det i precis allt från woker till grytor till sallader till pastarätter, till fisk, you name it. Den är mild nog att äta som den är i en sallad, och av den anledningen så slänger jag alltid i den precis på slutet om den ska vara i en varm rätt. Då ger den det där fina krispet och tuggmotståndet som man vill ha för att det ska hända lite mer i rätten. Man ska aldrig lägga i den från början, för då tappar man helt den finessen.

Salladslök

Middagen idag blev alltså, precis som titeln antyder, en nudelwok med kyckling och svamp. Typ vad jag hade hemma 🙂 . Jag hade i både glasnudlar (som även kallas cellofannudlar eller vermicellinudlar) och squashnudlar, så det blev en riktigt nyttig rätt (glasnudlar är gjorda på mungbönsmjöl). Dessutom så gillar jag att blanda olika konsistenser, och glasnudlarna blir riktigt mjuka medan squashnudlarna har lite tuggmotstånd, så de kompletterar varandra fint. För att få i lite protein, så hade jag i kycklingbitar som jag marinerat i den fantastiska, asiatiska mörningsmarinaden med bikarbonat i för att få den där riktigt saftiga och fina kycklingen, och massor av rödlök. Men! Dags för receptet!

Nudelwok med kyckling och svamp (4 portioner):
1 msk rapsolja att steka kycklingen i
1 hel solovitlök
500 g kycklingfilé
400 g rödlök (4 st medelstora)
350 g squashnudlar (gjorda av 3 st gröna squash)
200 g champinjoner
150 g glasnudlar
1 bunt salladslök (~50 g)

“Sås”:
2,5 dl vatten
1 tärning svampbuljong
2 tsk potatismjöl

Marinad:
2 tsk bikarbonat
2 msk japansk soja
1 tsk socker
2 tsk maizenamjöl
Lite salt

Skär kycklingfilén i tärningar, ungefär 2×2 cm.
Marinera såhär:
Ta 2 tsk Bikarbonat och strö över och rör runt under tiden, så att det blandas runt ordentligt.
Häll över 2 msk japansk soja
Strö över 1/2 tsk socker och rör runt
Strö över 2 tsk maizenamjöl och häll på en liten skvätt vatten och rör om ordentligt.
Låt stå medan du skär grönsakerna.

Skär rödlöken i klyftor och lägg åt sidan. Strimla squashen med juliennejärn. Ta skalet och några tag till och spara resten av squashen i en påse i kylen att tärna ner i någon rätt en annan dag. Skär champinjonerna och salladslöken i skivor. Lägg glasnudlarna i varmt vatten och låt svälla i några minuter.

Värm oljan i en wokpanna och pressa i vitlöken. Låt vitlöken steka med tills det börjar dofta om dem. Häll i kycklingbitarna och stek i het panna. Det tar bara några minuter för dem att bli färdiga. När kycklingen är stekt, häll i lökklyftorna och champinjonerna och låt steka i några minuter, men bara så att löken fortfarande har lite krispighet kvar och häll sedan i de mjuka glasnudlarna. Jag klippte dem i delar, så blir det lättare att fördela dem jämnt i woken.

Cellofannudlar

Lägg sedan i squashnudlarna och rör om lite lätt, häll på 1 dl av svampbuljongen och lägg på locket. Låt “ångkoka” i en tre-fyra minuter under lock. Ta av locket och rör om så att alla ingredienser fördelas jämnt. Det är lite svårt att få det helt jämnt, men ju mjukare squashnudlarna blir, desto bättre går det. Det smakar dock godast om det blir någorlunda jämnt fördelat, så det är värt besväret. Blanda nu ner potatismjölet i den resterande buljongen, och häll ner i woken. Var noga med att röra om ganska snabbt, så att det inte stelnar i botten på pannan. Såsen gör att hela woken blir riktigt krämig och fin. Härligt! Avsluta med lite salt och svartpeppar.

Näringsvärdet för woken är:
76 kcal/100 g
Kolhydrater: 9,0 g
Fett: 1,3 g
Protein: 6,9 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *