Nyttigt med pasta?

Idag blev det en nyttig pastarätt till middag. Till er som vill undvika för mycket kolhydrater och känner att pasta sätter igång ert sug efter onyttigheter, så kan jag säga att den här rätten är fullproppad med goda och nyttiga saker såsom grönkål, purjolök, majs, vitlök och chili. Sedan är det varmrökt lax och fetaost i, för att få in lite fett och protein i rätten…och så en krämig sås som man rör ner på slutet. Man blir väldigt mätt och nöjd redan efter en ganska måttlig portion kan jag intyga.

Man kan ju förstås byta ut den vanliga pastan mot bönpasta om man vill; då blir man ännu mättare (men det blir inte riktigt lika gott 🙂 ). Jag valde en “vanlig” torkad pasta med lång koktid, vilket gör att man kan koka den i en kvart och ändå få den al dente. Den måste vara al dente i den här rätten, så att det inte blir en enda gröt när man rör ihop den.

Grönkål på bänk2

Det är ju säsong för kål i alla dess former, och jag gillar att använda färskvaror efter säsong, så nu var det grönkålens tur att få sin plats i receptbanken. Visste ni att grönkål dessutom innehåller 160 % av rekommenderat dagligt intag (RDI) av C-vitamin och 110% av RDI av A-vitamin? Den innehåller också (i gott sällskap med spenat) lutein, som har visat sig ha en skyddande effekt mot grå starr och förändringar i gula fläcken. Inget att tveka på, tycker jag. Sedan är det ju så snyggt också! Det får man inte glömma 😉

Krämig pasta med grönkål och varmrökt lax (4 rejäla portioner):
1 hel solovitlök
20 g smör
lite chiliflakes
200 g purjolök (1 stor)
2 små burkar majs (280 g avrunnen vikt)
200 g varmrökt lax

Sås:
20 g smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk (3 %)
75 g fetaost

250 g okokt pasta (ungefär 600 g kokt pasta)

Sätt på pastan och koka den al dente; det ska vara lite tuggmotstånd kvar.

Rensa bort alla stammar och dela grönkålen i bitar. Inte alldeles för stora bitar, för då kan det bli lite “sladdrigt” när man lagar till det. Ta en stor gryta (jag tog en femlitersgryta och det kändes lagom) och lägg i smöret och låt det smälta. Pressa i vitlöken och strö över lite chiliflakes och rör om. Häll i grönkålen och rör om för att det inte skall brännas vid. Det är ganska lätt att det bränns vid, så ha det på medelvärme och rör om ofta i grytan. Skär purjolöken i tunna skivor och lägg ner i grytan. Häll i majsen. Krydda med salt och svartpeppar.

Stekt grönkål

Gör såsen: smält smöret i en liten kastrull och vispa i mjölet så att det blir en slät smet (för ovana matlagare, så är det det här som kallas bottenredning och är det absolut godaste sättet att reda en sås på). Häll i mjölken och låt såsen långsamt koka upp och tjockna. Smula i fetaosten och värm under omrörning (eller vispning) tills den smälter. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Häll den kokta pastan i den stora grytan och rör om. Häll över såsen och rör om. Dela laxen i småbitar med fingrarna och rör sedan ner även denna i pasta och kålblandningen. Så! Då är det klart! Nyttigt, gott och vackert! 🙂

Näringsinnehållet/100 g är:
119 kcal/100 g
Kolhydrater: 12,5 g
Fett: 4,7 g
Protein: 6,1 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *