Vege­tariskt… eller ett riktigt gott till­behör till kött

Jag har varit iväg på konferens och kurs i två veckor, så därför har det inte blivit något bloggande. Jag har ju inte lagat någon mat! Svårigheten är ju också, när man är iväg såhär, att lyckas äta nyttigt. Det har nog blivit lite större mängd mat än annars, men jag har försökt undvika kakor till fikapauserna. Har man väl börjat, så är det ju så mycket svårare att sluta.

Vi har inte hunnit veckohandla sedan jag kom hem, så kylen gapade ganska tom idag när jag kom hem efter jobbet. Så det fick bli en ta-vad-du-har-hemma-middag idag, och det blev jättebra! Jag gjorde en gratäng med grönsaker och rotfrukter och en härlig béchamelsås med äggulor och ost i. Det blir riktigt fint och krämigt när man vispar ner några äggulor i såsen; då tjocknar den lite extra fint när man har den i ugnen också. Vi hade den som vegetarisk huvudrätt med en sallad till, men den är alldeles säkert jättegod som tillbehör till en bit kött också.

Grönsaksgratäng med krämig béchamelsås (6 portioner):
350 g morötter
480 g rödlök (3 st)
370 g broccoli (2 st)
450 g potatis
Krydda med salt, svartpeppar, lökpulver och oregano

Blandade grönsaker

Béchamelsås:
50 g smör
6 msk (55 g) vetemjöl
6 dl mjölk (3 %)
3 äggulor
100 g lagrad ost
50 g färskost (typ Philadelphia)
60 g fetaost

Bechamelsås på sked

Tärna morötterna grovt och skär rödlöken i klyftor. Dela broccolin i ganska stora buketter och skär potatisen i stora tärningar. Lägg alltihop på en plåt och krydda med salt, svartpeppar, eventuellt lökpulver och oregano. Ugnsbaka i 25 minuter (kolla så att potatisen är klar; det beror ju på hur stora bitar du skurit). Häll över de ugnsbakade grönsakerna i en ugnsfast form.

Gör såsen: smält smöret i en gryta och vispa i mjölet så att det blir en slät smet. Vispa i mjölken och låt koka upp så att det tjocknar. Vispa äggulorna lätt i en liten skål och häll dem sedan i såsgrytan under vispning (vispa hela tiden, så att det inte blir klumpar). Lägg sedan i de olika ostsorterna och rör lite medan de smälter. Ha inte för hög värme, för det bränns lätt vid, och så kan osten bli grynig istället för att smälta.  Häll såsen över grönsakerna i formen och ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter, tills gratängen har fått fin färg.

Grönsaksgratäng

Servera antingen som tillbehör till en bit kött eller fisk, eller som vi gjorde idag, med en sallad på avocado, tomater, cosmopolitansallad och granatäppelkärnor.

Granatäppelsallad3

Näringsinnehållet för gratängen är:
116 kcal/100 g
Kolhydrater: 10,5 g
Fett: 6,1 g
Protein: 4,3 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *