Kål är ju både gott och nyttigt, så jag tänkte att jag gör ett recept till med kål. Denna gången blev det spetskål som jag hade hemma. Det är ju säsong för både kål och rotfrukter, så man får passa på att laga en massa gott av det nu!
Jag gjorde en stuvning på spetskål och gröna ärtor, och med bulgur blandad med rivna morötter till…och så knaperstekt bacon på toppen. Det blev riktigt gott och det känns fantastiskt nyttigt när man tittar på alla de fina färgerna. Sånt behöver man extra mycket nu när det blir mörkare och kallare. Det är så härligt med färgglad mat som kan lysa upp lite istället!
Bulgur med morötter (4 portioner):
3 dl bulgur
270 g grovrivna morötter (2 st stora)
1 buljongtärning
Riv morötterna grovt och häll i en gryta tillsammans med bulgur och vatten. Tillaga enligt förpackningens anvisningar, men tillsätt en extra dl vatten vid kokningen.
Stuvad spetskål med ärtor (4 portioner):
1 huvud spetskål (540 g var mitt)
1 gul lök (150 g)
20 g smör
250 g gröna ärtor
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk vetemjöl
25 g söt senap
2,5 dl mjölk (3 %)
2 dl grädde
Om man vill: bacon att knapersteka och strö över vid servering.
Hacka löken och skär kålen i breda strimlor. Stek lök och kål i smöret på medelvärme.
När kålen börjat bli aningen mjuk; häll i ärtorna och rör om. Strö mjölet över kålröran och rör om så att det fördelas jämnt. Häll på mjölk och grädde och låt puttra tills det tjocknar. Häll i senapen och rör om. Riv över rejält med svartpeppar och smaka av med salt.
Fördela kålröra och bulgur på tallriken eller i skålar och strö över knaperstekt bacon (eller undvik baconet om du vill ha det vegetariskt). Voilá!
Näringsinnehåll i kålstuvningen:
151 kcal/100 g
Kolhydrater: 10,6 g
Fett: 10,4 g
Protein: 3,9 g
Näringsinnehåll i bulgurröran:
113 kcal/100 g
Kolhydrater: 23,2 g
Fett: 0,5 g
Protein: 4,1 g
…och slutligen baconet:
348 kcal/100 g
Kolhydrater: 0 g
Fett: 30,6 g
Protein: 19,0 g