Risotto är inte ris­gryns­gröt!

Idag blev det en svamprisotto till middag. Jag passar gärna på att göra risotto när min man inte är hemma eftersom han tycker att risotto är som att äta gröt, fast med lite kryddor i. Det håller jag inte med om. Det är en mild och god smak, med champinjoner, lök, vitlök, vin och parmesanost. Jag tycker nog att det känns som om det inte kan bli annat än gott när man har de ingredienserna i en maträtt. Dessutom så blir ju Arborioriset så himla fint och med ett härligt, lite segt tuggmotstånd. För att piffa till lite extra, så hackade jag soltorkade tomater och strödde över, och så lite extra skivad parmesan på toppen. För att få lite krispighet, så slängde jag på en hög färska mungbönsgroddar vid servering. Det var faktiskt förvånansvärt gott till! Jag groddade en stor burk mungbönor i helgen, som jag behöver använda upp, och det passade ju jättebra idag 🙂 Det går dock inte att ersätta med inlagda böngroddar på burk – de smakar inte alls likadant eller har samma konsistens. Men orkar du inte grodda själv, så går det ju att köpa färdiga, färska groddar i affären.

Svamprisotto (4 portioner):
3,5 dl Arborioris
200 g rödlök (2 st)
2 vitlöksklyftor
2 tsk rapsolja
300 g champinjoner
4 st tärningar svampbuljong (Knorr)
3 dl torrt, vitt vin
0,5 dl sherry (gärna Harvey´s Bristol creme)
~1,3 l vatten
50 g riven parmesanost

Garnering:
Skivad parmesanost
Hackade soltorkade tomater
Färska böngroddar

Börja med att koka upp buljongtärningar och vatten. Hacka vitlöksklyftorna och finhacka rödlöken. Stek löken i oljan tills den blir lite lätt genomskinlig. Skär champinjonerna i bitar och stek även dessa tills de är mjuka och genomstekta. Häll därefter i riset och stek det tillsammans med lök och svamp i ungefär fem minuter (det kommer att bli lite halvgenomskinligt i kanterna). Efter fem minuter, häll på vinet och sherryn och låt alkoholen koka bort. Häll på några deciliter buljong och låt det koka in på svag värme under omrörning.

Fortsätt att hälla på ett par deciliter buljong i taget, och rör lite under tiden. Det tar ungefär tjugo minuter för riset att bli klart. Smaka på lite ris och se när du tycker att det känns lagom. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar (inte hårt i mitten, utan mer som ett segt tuggmotstånd). När det är klart, tillsätt den rivna parmesanosten och rör runt så att den smälter. Hacka de soltorkade tomaterna och skiva lite extra parmesanost och strö över risotton direkt i tallriken. Lägg till sist på en hög med böngroddar på toppen, så är det klart!

Näringsinnehållet i risotton är:
111 kcal/100 g
Kolhydrater: 18,6 g
Fett: 2,2 g
Protein: 3,1 g

Böngroddar:
36 kcal/100 g
Kolhydrater: 6,0 g
Fett: 0 g
Protein: 3,0 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *