Cham­pin­jon- och tomat­sås med söt­potatis

on

Det här är ett jättebra tips på hur man får en riktigt krämig sås, och samtidigt använder upp lite rester som man (kanske) har liggande i kylen! Jag hade bestämt mig för att göra en sås som man kunde ha till pasta (eller riven vitkål, eller små kokta blomkålsbuketter om man vill undvika pasta) och jag hade köpt hem rejält med champinjoner, för det är ju så himla gott! Jag tänkte att man kunde göra en sås med tomat och grädde som bas, och med massor av champinjoner i. Men ibland så kan jag tycka att krossade tomater kan bli lite vasst i smaken, och då kom jag att tänka på att vi hade ugnsbakade sötpotatisklyftor kvar efter helgen. Om man mixar sötpotatisklyftorna till en slät smet och sedan häller det i såsen, så blir den otroligt krämig och lite, lite söt. Hur gott som helst! Nästan så att man hade kunnat hoppa över grädden, tror jag (men säg inte det till min man 😉 ). Väldigt enkel och väldigt god vardagsmat!

Champinjon- och tomatsås med sötpotatis (6 portioner):
250 g rödlök (2 st)
500 g champinjoner
20 g smör
390 g krossade tomater
200 g ugnsbakad sötpotatis, mixad slät
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
2 tärningar svampbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk chiliflakes
Smaka av med svartpeppar, salt och lökpulver

Hacka löken fint och stek tillsammans med champinjonerna i smöret på medelvärme tills löken blivit mjuk och genomskinlig. Lägg i basilikabladen och pressa i vitlöken. Häll på krossade tomater, vispgrädde, mjölk och sötpotatis och rör så att sötpotatisen blir jämnt fördelad i hela såsen. Häll på extra mjölk om det blir för tjockt. Krydda med salt, svartpeppar lökpulver och chiliflakes .

Näringsvärde för såsen:
107 kcal/100 g
Kolhydrater: 7,2 g
Fett: 7,8 g
Protein: 2,4 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *